Удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци е теоретично възможно, но на практика не е реалистично. Такъв коментар даде премиерът Пламен Орешарски по време на среща с представители на гражданските и неправителствените организации.

По думите му той е 99.99% убеден в това, че процедурата за удължаване на този мораториум е много трудна и невъзможна и обясни, че още в края на 2004 г. страната ни се е присъединила към подписана ратификация за налагане на мораториум върху продажбата на земя на чужденци, като тази ратификация в момента е подкрепена от 28 страни.

„Всяка промяна на този договор изисква нова ратификация и на останалите страни. Дори и само една страна да не е съгласна за удължаване на този срок не може да се реализира договора за продължаване”, посочи министър-председателят. Според него – ако България поиска подобна промяна, то тя няма да бъде правилно разбрана от партньорите си.

По думите на премиера има и психологически страхове, намесени в този процес. По въпроса за опасността от това страната ни да загуби свои територии от чужденци премиерът отбеляза, че нашето законодателство и сега позволява чуждестранни компании да изкупуват родна земя, но към момента не сме загубвали територии.

Представителите на гражданските организации акцентираха върху желанието за създаване на национална стратегия за спасяване на българското село, както и в посока възраждане на българското селско стопанство.