Първата поява на премиера Бойко Борисов в парламента тази година, за която от опозицията настояваха неколкократно, предизвика поредната размяна на остри реплики. Министър-председателят пристигна в Народното събрание да представи доклад за сътрудничеството на България с ЕС по време на кипърското председателство в периода юли - декември 2012 година.

Борисов отчете като плюсове добрата усвояемост на европарите, сътрудничеството между институциите и запазване на националните ни интереси в определени сфери.

„За всяко евро, внесено в бюджета на ЕС, България ще получи пет. В новата финансова рамка за 2014-2020 г. България ще получи над 12 млрд. евро нетен приход от ЕС - разликата между средствата, които получава и тези, които внася в бюджета на ЕС”, посочи премиерът.

Той отново отчете, че страната ще получи над 15 милиарда евро въпреки намаляването на общия бюджет на ЕС спрямо предложението на ЕК. Борисов отбеляза като постижение и запазване на дела на европейското съфинансиране в проектите, изпълнявани по линия на кохезионната политика.

Министър-председателят обеща през тази година да се работи за присъединяването на България към Шенген и за промяната на позицията на страните членки, които „все още изразяват резерви” за това.

Доклада на премиера пръв коментира лидерът на БСП Сергей Станишев, който заяви: „След два месеца отсъствие Борисов се появи, за да ни сведе този отчет”. Според него обаче реално има намаляване на средствата от ЕС.

Последваха критики и от председателя на „Атака” Волен Сидеров, който отчете липсата на насоки как точно ще се осъществи икономически ръст в България в отчета на Борисов.

„За България има повече пари от преди. Няма как да си затворя очите пред това. Друг е въпросът, че тези пари няма да стигнат до гражданите, защото системата за даване на евросредства е порочна”, заяви Сидеров.

Премиерът обаче не изчака да чуе всички мнения и след изказването на лидера на „Атака” си тръгна.