Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев ще представи пред депутатите в парламента договора с германската компания РВЕ (RWE) и причините, поради които тя е излязала от проекта АЕЦ "Белене". Кашон с документи изплува днес, дни преди референдума. За "находката" съобщи министър-председателят Бойко Борисов. Става дума за договор за конфиденциалност с РВЕ за проекта за нова атомна централа.

„Действително съм учуден докъде може да стигне една наглост. Как може на бялото да се каже черно? Как може така откровено да се лъже и в същото време да се разчита, че този договор за конфиденциалност, който имаме подписан навремето, един ден няма да излезе наяве. Министър Делян Добрев сега го намира в кашоните”, ядоса се премиерът.

„Категорично Станишев, Димитров и компания са знаели, а в момента лъжат”, категоричен бе Борисов.

По думите му Сергей Станишев лъже хората, че ГЕРБ са изгонили РВЕ. „По безспорен начин в докладите на РВЕ е описано защо си тръгват още 2008 г.”, каза Борисов.

Той обясни как след като от НЕК получили докладите писали на тогавашния енергиен министър Петър Димитров. Така той се запознал с това, че РВЕ не приема условията по подписаното допълнение номер 5.

Това се потвърди и по-късно през деня, когато министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев представи кореспонденцията пред медиите. Той каза, че в едно от осемте писма има предупреждението от тогавашният изпълнителен директор на Националната енергийна компания Любомир Велков към Петър Димитров, че НЕК няма да може да финансира изграждането на АЕЦ „Белене”.

В друго писмо РВЕ заявява, че не е съгласна да плати аванс по споразумение 5, което е за оборудването на АЕЦ „Белене” с дълъг цикъл на производството. Немската компания се противопоставя и на доставката на оборудване преди да има гарантирано финансиране по проекта, допълни Добрев пред журналисти.

Стана ясно, че посочената цена за целия проект Белене е над 10 милиарда евро. Според разчетите на РВЕ цената, която е трябвало да плати страната ни за дял от 51% в „Белене" е 5,4 милиарда евро. С оттеглянето на инвеститора обаче сметката набъбва до повече от 10 милиарда, пресметна икономическият министър. Той заяви, че тези милиарди са пенсиите, майчиствата и всички други социални плащания за период от 3 години, те са повече от бюджета за здравеопазване за 7 години.

„РВЕ декларира, че при учредяването на смесеното дружество, ще покрият акционерния си капитал в размер до 10 милиона евро, като на този етап не предвиждат да инвестират допълнителни средства до физическо приключване, до края не са предвидени други средства в РВЕ. С тези 10 милиона евро, и с еквивалентната вноска на НЕК, ще се покриват различни плащания за нуждите на проекта, но не и плащания към „Атомстройекспорт” по бъдещи строителни дейности през 2009 г.”, заяви премиерът Борисов. Той обвини Сергей Станишев и Петър Димитров и „гигантска лъжа”.

„Защо всъщност Станишев не е подписал договора и това е крито в кашоните до ден-днешен? Възложил съм проверка и ще ги открием всичките”, закани се Борисов.
 
„За какви 3,5 милиарда говори Станишев, за какви пет лева говори и лъже народа? РВЕ му пише писмо, че неговата част е 5 милиарда евро и още 5 на РВЕ – 10 милиарда евро. И 100 - 200 милиона, което знаят още през 2008 г. Сериозната компания от Германия пита - откъде ще вземат парите? Какви наглеци, и сега правят референдум”, добави премиерът в гневното си изказване.

Не закъсня и реакцията на самият Серей Станишев. „Не съм изненадан, че Бойко Борисов постоянно се опитва да пробута истината за лъжа. Пагубно е за България, че има за министър-председател един човек, за който лъжата е ежедневие”, така председателят на БСП отговори на обвиненията.

Лидерът на социалистите заяви, че всичко обещано от ГЕРБ през 2009г. е било лъжа. „Те и Белене обещаха, че ще строят, и че няма да лъжат и крадат обещаваха. Всеки ден ни сервират поредната си лъжа. И ще продължат да лъжат – това е ясно. Станишев допълни, че Борисов се страхува от вота на българите на референдума на 27 януари. „Не ги успокояват дори прогнозите за лошо време – впрегната е цялата държава, всички средства, за да се опорочи референдума”, отбеляза той.

По повод на оттеглянето не RWE, лидерът на БСП заяви, че е лесно от една голяма кореспонденция да се извади нещо и да се скрие по-голямата част.
 

  • Станишев: Протестът е отговор на тези, които са против ядрената енергетика
  • ЦИК: Бойко Борисов не е агитирал в деня на референдума
  • Аномалия с избирателната активност в деня на референдума
  • Потвърдено: Избирателната активност на референдума е 20.22%
  • Трябваше да се чуе гласът на гражданите, не да се обяснява срещу кого е вотът
  • Яне Янев: Референдумът ще разцепи БСП
  • ГЕРБ ще се изправи срещу Тройната коалиция плюс "Атака"
  • Румен Петков ще сезира ЦИК за агитация на Борисов
  • ДСБ: За пръв път БСП бие ГЕРБ при национален вот
  • Отзвук от референдума по света: Някой гласува, някой победи