Актуализацията на бюджета не е неизбежна. Можем да се съберем в този дефицит, можем и да го свием, а ако спрем да плащаме, октомври-декември можем дори да стигнем до излишък. Това обяви от парламентарната трибуна премиерът Пламен Орешарски по време на дебатите по предложената от кабинета актуализация на Бюджет 2013.

Министър-председателят припомни, че през февруари от ГЕРБ са направили преоценка на водената фискална политика и дори са критикували Симеон Дянков, давайки заявка за нуждата от промени във фискалната политика.

Край на три политики на ГЕРБ

В отговор на отправените критики, че ремонта на бюджета не е за нови политики, Орешарски посочи, че ще бъде сложен край на три от тях, прилагани при управлението на ГЕРБ: сдържане на дефицита чрез неразплащане, финансирането му чрез нерегулярно и просрочено възстановяване на ДДС, лошо управление на ликвидността.

През юни справката за очакваното изпълнение на приходите за първите шест месеца на тази година сочи, че данъчните постъпления са 46,5 от разчетените. За сравнение Орешарски даде 2010 г., най-тежката финансова година, в която е имало изпълнение 44,6 на сто. Той коментира, че не приема твърдението, че 46,5% са перфектни, това е близо до катастрофата от 2010 година.

Пламен Орешарски заяви още една според него спекулативна теза - за новия дълг 1 млрд. лева. Защо в актуализацията общият размер на дълга 14,6 млрд. лв., както е заложено от ГЕРБ, не се изменя, попита той и приложи съответния пример от аритметиката. „Ако имате дълг от 100 лв., който изтича в падеж, и вземете нов, за да платите стария, с колко се изменя размерът на дълга и как ще откраднете новите 100 лв?”

Стимул за растеж

Като стимул за растежа Орешарски обясни причината да бъдат заложени допълнителни разходи. Той самият смятал, че известно фискално "охлабване" трябва да има, но в този бюджет не можело да бъде направено. Единственото е да се разплатят вече поети ангажименти, които към момента в централния бюджет са около 490 млн. лева. Те са поети, но неразплатени и финансово неосигурени.

Орешарски призна, че опасението, че увеличаването на разходите може да се пренесе към следващата година, има известно основание. Той разясни обаче, че става дума за 200 млн. лв.

разходи, които са еднократни и няма да се повторят. Трябва да се опитаме да планираме по-точно, така че да няма същия проблем догодина, смята премиерът.

Депутатите в парламента днес удължиха работното си време до приемането на първо четене на проекта на кабинета.