Смъртна присъда за държавник, който не желае високи пенсии и заплати, издаде премиерът Бойко Борисов при откриването на VІІ Редовен конгрес на КНСБ. И заедно с финансовия министър Симеон Дянков прогнозира пред синдикалистите продължение на увеличението на доходите и догодина.

„Надали има премиер, президент, който да не иска пенсиите да са високи, заплатите да са големи и непрекъснато да растат, да се работи по-малко, да има ниска пенсионна възраст. Ако има такъв, той е за убиване”, заяви министър-председателят пред присъстващите.

Думите му дойдоха на фона на искания от КНСБ ръст на средната работна заплата от 25% и скок на минималното възнаграждение на 330 лева.

Премиерът отбеляза, че правителството е започнало да вдига минималните доходи и по пътя на логиката това трябва да продължи, ако икономиката го позволи. След като определи настоящата криза като „най-дългата в човечеството", министър-председателят заяви, че за да удържим конкуренцията на Китай и на САЩ, трябва да станем по-икономически ефективни.

Към „повече работа”, към „по-качествена работа” призова Борисов и открои хилядите, които работят по жизненоважни инфраструктурни проекти за развитието на България: „В момента с това, което се строи, ще видите, че рязко ще се подобри и инвестиционният климат, и животът на хората”.

Той разкри и рецептата на доброто управление – 3-4 приоритета на мандат, които да се надграждат от следващото правителство: „Ако бяха изградени три магистрали, ние щяхме да направим четвърта, нямаше да правим шест едновременно”.

Премиерът посочи “разбойническата приватизация” като една от причините за проблемите на икономиката и доходите. Даде и пример с протестите на работещите в ОЦК-Кърджали и „Горубсо-Мадан“: „Само преди няколко седмици заедно бяхме и в Мадан, и в Кърджали, без да ми е работа“.

Макар че синдикатите отчетоха загуба на над 400 000 работни места и свиване на доходи заради кризата, председателят Пламен Димитров изтъкна, че диалогът с управляващите дава и добри плодове - програмата за труд на непълно работно време.

Благодаря на Дянков, че го има.

Борисов

И докато премиерът Борисов се радваше на похвалите и аплодисментите на присъстващите, финансовият министър Симеон Дянков бе освиркан в момента, в който заговори за заплати. Оказа се, че оптимизмът за повишаването на пенсии и държавни заплати звучи много по-реално от устата на министър-председателя, отколкото от тази на неговото вице.

За да се разбере, че в кабинета царува баланс, Борисов благодари на Дянков, че го има: „Аз лично съм много благодарен на Дянков, че го има. Иначе щяхте да свиркате или по мен, или по хората. Благодарение на неговите усилия той съумява да пази фискалната дисциплина”.