Името на новия министър на правосъдието ще се обсъжда след срещата утре на партиите в Реформаторския блок. Очаква се те да излязат с общо решение дали остават във властта.

Ще се търси "консенсусна личност". Това обяви днес премиерът Бойко Борисов, който застана рамо до рамо със здравния министър Петър Москов по време на откриването на ремонтираната клиника по неврохирургия в „Пирогов”.

Според премиера вотът на недоверие, планиран от БСП няма да мине, заради добрата здравна политика на д-р Петър Москов.

Веднага след като ДСБ заяви, че отива в опозиция, „Движение България на гражданите каза” (ДБГ) обяви, че остава във властта. С аргумента, че без Реформаторите стабилност няма.

ДБГ очаква още през следващите дни в съответствие с Коалиционното споразумение ГЕРБ да предложи министър на правосъдието и ще участваме активно в неговото обсъждане, обяви лидерът на ДБГ Меглена Кунева.

Така на практика трябва да отпаднат подозренията, че следващ министър на правосъдието може да бъдат или Меглена Кунева, или Даниел Вълчев. Вълчев също отрече да е получавал покана за този пост в предаването „Лице в лице”.

ДБГ предлагат на партньорите си в управлението общо решение какво правят в идващата половин година.  

И от СДС мислят, че е редно от ГЕРБ да излязат със свое предложение.

Редно е ГЕРБ да предложи кандидат за министър на правосъдието, обяви Румен Христов от СДС.

Видни юристи от ГЕРБ казват, че засега не им е предлаган този пост.

Утре ДБГ чака на среща в централата на СДС останалите партии от Блока и петимата им министри. Отказали на поканата няма.

Междувременно в интервю пред БНР образователният министър Тодор Танев обяви, че ако Реформаторският блок снеме доверието от него, премиерът трябва да реши дали той ще остане на поста си.

Късно снощи от профила си във Фейсбук вътрешният министър Румяна Бъчварова се разгневи на ДСБ с думите: "Търсенето на оправдания за позицията на Радан Кънев излиза извън зоната на разума и политическата отговорност. И приближава абсурд!"