Преговори с „Росатом” и рестарт на проекта за АЕЦ „Белене" предвижда планът „Орешарски”, който се обсъжда на съвместно заседание на Националния съвет на БСП и парламентарната група на Коалиция за България на „Позитано” 20.

В главата „Спасяване на българската енергетика” е залегнало рестартиране на проекта за АЕЦ „Белене”, „при потвърждаване на технико-икономическите характеристики на проекта „Белене” и прогнозите за електропотреблението в региона и България – рестартиране на проекта с ясна финансова структура”.

Рестартирането на проекта за АЕЦ „Белене” беше основен акцент в предизборната програма на БСП преди вота на 12 май. БСП дори инициира скъпоструващ референдум за строителството на централата, който обаче претърпя неуспех заради ниската активност на гражданите.

В едно от първите си интервюта като премиер Пламен Орешарски изрази мнение, че България ще загуби арбитражното дело срещу „Атомстройекспорт”, което мотивира неговото „усещане, че ще строим „Белене”.

Предвиждат се преговори с „Росатом” с оглед решаване на проблемите, възникнали по проекта. Залегнало е и изпълнение на програми за удължаване на срока за експлоатация на генериращи мощности в това число на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Икономическият министър Драгомир Стойнев обяви, че в началото на септември ще бъде сформирана работна група от експерти. Нейната задача ще бъде „съвсем обективно да излезе пред хората и да каже има ли полза от проекта АЕЦ „Белене”, или няма полза от него”.

Той подчерта обаче, че на този етап проектът е замразен, а ако се потвърдят икономическо-техническите характеристики на проекта „АЕЦ Белене” и нуждата от електроенергия в региона за един дългосрочен период, тогава е възможно да бъде рестартирано изграждането на втората атомна централа.

Според министъра становището на работната група за бъдещето на проекта ще стане ясно преди края на годината.

Програма сега, мерки после

Планът има три раздела - за възстановяване, заетост и солидарност и укрепване на държавността. Според него принципите на кабинета ще бъдат „откритост и прозрачност, отчетност и диалогичност”.

На днешния пленум премиерът Пламен Орешарски представя проекта за управленска програма на правителството. Планът за действие и мерките за изпълнение до края на годината обаче ще бъдат представени през следващата седмица.

Приоритет в управленската програма на правителството е стимулиране на раждаемостта. „Вече имаме частично реализиране на мерки за социалното подпомагане по групи,” каза Орешарски и припомни енергийните помощи за някои групи.

Той предупреди, че правителството не би могло да се справи само с решаването на проблема с бедността, а подобряването на бизнес климата било „истинската политика по отношение на доходите”.

„В сегашната безработица има сериозни структурни несъответствия и това засилва значението на квалификацията и преквалификацията на кадри,” отбеляза премиерът. Правителството предвижда да отдели за изследователска дейност средства в размер на 1,5% от БВП.

В програмата са заложени мерки срещу монополите; ефективна защита на потребителите; подкрепа за малкия и среден бизнес. Предвиждат се мерки за гарантирано усвояване на европейските фондове и такива за спасяване на енергетиката. Заложено е намаляване на различията между регионите.