Политици, общественици, обикновени граждани, покойници и несъществуващи хора без да знаят са помогнали на партии и коалиции да прескочат прага от 2500 подписа, нужни за участие в европейските избори.

40 дни преди вота, ЦИК пусна онлайн услуга, чрез която всеки може да провери дали личните им данни не са били откраднати от един или друг политически субект.

Проверка в системата показва например, че в подписката на Реформаторския блок пък има гражданин с единен граждански номер от десет двойки.

В същото време, гражданин с ЕГН от десет единици присъства на шест позиции в подписката на „Атака". От националистическата партия коментираха, че в случая не ставало въпрос за дописване на списъците, а за грешка в системата на изборната комисия.

И по двата казуса от ЦИК обясниха, че всъщност става въпрос за "тест на системата". В същото време от комисията бяха категорични, че останалите случаи не са по тяхна вина.

Намерихте ли се?

Съпругът на независимия кандидат Евгения Банева - Николай Банев, както и майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева са в подписката на Съюза на комунистите в България.

„Човек, ако не е бил комунист, значи не е бил млад, ако след 30 продължава да е комунист, значи е глупак, това е някаква първоаприлска шега. ", коментира пред bTV Банев, чиято съпруга ще участва във вота.

Дори политически опоненти се оказаха в подписките на противниковия лагер. Стефан Ганев от „Синьо единство" уж се разписал за Реформаторския блок.

„По-скоро е вероятно са взели името ми от националната база данни на СДС и правомерно или не са ме сложили.", коментира той.

Името на омбудсмана Константин Пенчев е било вписано неправомерно в списъка на Национал-демократичната партия за евроизборите.

Той е подал жалби в прокуратурата, комисията за защита на личните данни и ЦИК. Според Пенчев, определено става дума за престъпление, и за промяната на няколко закона

След проверка студентката Виктория Кътова установила, че е „дала" подписа си за коалиция от националистически партии. Тя разказа пред bTV, че смята да събере група от други недоволни и заедно да сезират прокуратурата.

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова беше категорична, че не очаква хаос на изборите.

Само ден след активизирането на услугата, в комисията са постъпили има над 120 сигнала за злоупотреба с лични данни. Избирателната комисия ги препраща към Комисията за защита на личните данни и прокуратурата.

КЗЛД може да бъде информирана по електронен път, но само ако притежавате електронен подпис. По-универсален вариант е да се изпрати сигнал по традиционната поща на адрес: Комисия за защита на личните данни, бул. "Проф. Цветан Лазаров" №2, София 1592.

Доказаните нарушения могат да доведат до затвор, но при чисто съдебно минало извършителите ще се разминат с глоба.

Реакциите

Бившият силов министър Цветан Цветанов коментира в парламента, че скандалът показва „празнота в закона” и са нужни мерки за запълването й.

Идеологът на актуалния Изборен кодекс Мая Манолова от Коалиция за България показа спокойствие: „Не е заплашена легитимността, партиите внасят много повече подписи”.

Бившият й колега и настоящ представител на „България без цензура” Румен Йончев посочи и друг аспект на скандала – всеки с достъп до ЕГН-та може да провери дали притежателите им са подкрепили дадена политическа сила. „Вече и работодатели проверяват служителите си и им напомнят, че идва ден за заплати...”, каза той.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)