Представители на управляващото мнозинство и опозицията в парламента не успяха да постигнат съгласие за законовата основа на правото на протест в разговор за предложените промени в Закона за МВР, които предизвикаха протести.

„Категорично искам да опровергая всякакви интерпретации за нарушаване на човешки права. Новият закон не съдържа нито един член, който да предопределя увеличаване на полицейски правомощия”, категоричен бе Атанас Мерджанов от БСП.

Той нарече спекулация предупреждението за ограничаване на правото на протест, което, по думите му, е регламентирано в Закона за събиранията, митингите и манифестациите. Според Красимир Ципов от ГЕРБ обаче в този закон трябва да бъде въведено и понятието протест, което да отговаря на „съвременните условя”.

„Цветлин Йовчев казва, че се провеждат нерегламентирани протести – те не са регламентирани в Закона за митингите. Живеем в нови времена”, обясни Ципов и посочи, че законът не отразява възможностите за организация чрез социалните мрежи и изискването за предварително уведомяване на Столична община за демонстрация може да бъде ограничаващо.

„Прави чест на нашата полиция, че тя се държи с чест, достойнство и хладнокръвие, въпреки някои материални неудобства. Това не е полицията в Украйна”, обясни Атанас Мерджанов.

Красимир Ципов обясни опасенията за ограничаване правото на протест с преместването на текста, който регламентира прекратяването на потенциално опасни за обществения ред демонстрации от глава за превантивна дейност към тази за полицейските правомощия. Той припомни и посещенията на цивилни полицаи в домовете на протестиращи с цел събиране на лични данни.

Атанас Мерджанов обвини опонента си в спекулация и насаждане на страх и попита: „Защо да не бъдат събирани лични данни на лица, за които има достатъчно данни за нарушаване на законите?”

В друга важна промяна – назначаването на главния секретар на МВР от Народното събрание вместо с указ на президента, както е сега, Красимир Ципов видя поредно отнемане на правомощия от президентската институция след „злополучната поправка „Пеевски”.

„Главният секретар носи цялата професионална отговорност - редно е който носи политическата отговорност към професионалната дейност, да носи отговорност и за назначението на поста”, аргументира поправката депутатът от управляващото мнозинство Атанас Мерджанов.