Скандал, обвинения и закани за съд съпътстваха дебатите около точната формулировка на въпроса за референдума за ядрената енергетика и АЕЦ "Белене". След четири часа и половина спорове правната комисия в парламента прие нова редакция.

Депутатите от комисията одобриха предложените от председателя й Искра Фидосова поправки в първоначалния вариант на въпроса. Така предстоящото всенародно допитване ще звучи по следния начин:

„Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”

Депутатите приеха и предложението на ГЕРБ за референдум със същия въпрос.

Въпросът в подписката, инициирана от БСП беше: „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене”?”.

На гласуването не присъстваха депутатите от опозицията

Фидосова предложи няколко редакционни изменения на въпроса за референдума. Първата поправка предвиждаше думата „атомна” да се промени с „ядрена”, а "централа" да стане "електроцентрала". Втората - пред България да се добави Република. Следващото предложение на председателя на правната комисия беше пред „ядрена” да се добави „нова”, както и да отпадне словосъчетанието „площадка „Белене”.

От Коалиция за България и ДПС възразиха остро срещу последната промяна, която според тях не е редакционна, а представлява преформулиране на въпроса. Депутатите от двете парламентарни групи напуснаха заседанието.

„Това, което се случва, е позор за ГЕРБ и за правната комисия,” заяви Мая Манолова от Коалиция за България. „Не правите напук на БСП, а правите напук на 540 000 български граждани, защото се опитвате да подмените въпроса, под който се подписаха.”

„Вие опорочавате първия референдум с опита си да подмените волята на вносителите на въпроса,” добави Христо Бисеров от ДПС, според който става въпрос за нарушаване на конституцията.

Депутатът от левицата Янаки Стоилов е убеден, че управляващите правят грешка като променят същностно подкрепения от хиляди български граждани въпрос. Като юрист той обясни на колегите си от ГЕРБ, че за да не нарушат закона, когато има две предложения за провеждане на референдум, трябва да има две самостоятелни решения на Народното събрание, а народът да отговори и на двата въпроса.

Бившият конституционен съдия Любен Корнезов се закани към депутатите от ГЕРБ, че ще се видят в Конституционния съд.

От Синята коалиция бяха категорични, че няма да подкрепят нито едно от предложенията, защото са принципно против проекта АЕЦ "Белене".

18 депутати участваха в днешното заседание на правната комисия, продължило няколко часа.

  • Станишев: Протестът е отговор на тези, които са против ядрената енергетика
  • ЦИК: Бойко Борисов не е агитирал в деня на референдума
  • Аномалия с избирателната активност в деня на референдума
  • Потвърдено: Избирателната активност на референдума е 20.22%
  • Трябваше да се чуе гласът на гражданите, не да се обяснява срещу кого е вотът
  • Яне Янев: Референдумът ще разцепи БСП
  • ГЕРБ ще се изправи срещу Тройната коалиция плюс "Атака"
  • Румен Петков ще сезира ЦИК за агитация на Борисов
  • ДСБ: За пръв път БСП бие ГЕРБ при национален вот
  • Отзвук от референдума по света: Някой гласува, някой победи