Правителството отпусна държавна парична награда за особени заслуги на хората от персонала на рудник „Ораново“ и външните минни спасители, взели участие в спасителната операция по издирване на затрупаните миньори.

Сумата от 99 750 лв. ще бъде разпределена между 218 души съгласно представен от министъра на икономиката и енергетиката поименен списък, съобщиха от правителствената пресслужба.

Всеки от спасителите ще получи различна сума, чийто размер ще зависи от редица критерии, сред които броя часове прекарани под земята.

С друго решение от днес, правителството отпусна по 10 хиляди лева на наследниците на двамата миньори, чиито тела бяха открити миналия петък, както и на семейството на миньора, който преди седмица почина, след като получи инфаркт по време на работа.

"Добро решение е щом е решила държавата това все е хубаво", коментира миньорът Митко Иванов. Борислав Ружин добави, че лесно няма „щом се работи с кофи с лопати”.

Държавните парични награди и еднократната финансова помощ ще се изплащат от Агенцията за социално подпомагане.

Междувременно прокурорите в София започнаха проверка на работата на колегите си от Благоевград по случая в Ораново. Веднага след инцидента беше образувано разследване от местната прокуратура. Отделни материали от това дело са изпратени за ревизия в София, която ще приключи до два месеца.