Месец септември винаги носи онова усещане за връщане в класната стая, дори за тези от нас, за които ученическите години са отминали отдавна. В този контекст започнаха разговори между парламентарно представени партии за постигане на съгласие по националните приоритети през предстоящия парламентарен сезон. Тази година обаче правителството и партиите не са единствените, които се връщат на работа с нови сили – протестиращите също ще се завърнат. Така започва изявление на Н. Пр. посланик Джонатан Алън – посланик на Кралство Великобритания в България, публикувано на сайта на посолството на Великобритания в България.

„През последните няколко седмици разговарях както с политически лидери, така и с обикновени българи как тези национални приоритети трябва да отразяват посланието на протестите. Водих тези разговори не от позицията на предполагаемо превъзходство, а защото искрено се вълнувам за България и бъдещето ѝ. Съществуват множество мнения за мотивите на протестиращите и спекулации относно развитието на протестното движение.

Всички партии – тези, представени в парламента, и онези извън него, твърдят различни неща. Трудно е да се прецени кой е прав. Едно нещо обаче е неоспоримо - протестите започнаха след изключително противоречивото назначение на Делян Пеевски”, се казва още в изявлението.

„Назначението на г-н Пеевски отразява също така по-дълбоки проблеми в българската политика. По-конкретно, реакциите показаха липсата на вяра от страна на електората в българската политика и политиците от всички партии, независимо дали те са в или извън управлението. Това вреди на България и бъдещите ѝ перспективи. Всички ние, които не сме безразлични към бъдещето на страната, смятаме, че е жизнено важно българските политици да потърсят начин да възстановят накърнената си репутация, както у дома, така и в чужбина. Надявам се, че сега всички политически партии ще проведат трудните разговори и ще вземат важните решения, от които има нужда.

От разговори, които съм имал, оставам с впечатление, че хората нямат усещането, че в политиката (нито на национално, нито на местно ниво) съществува отговорност, че техните интереси са представени. Дори поддръжниците на отделни политически партии нямат особено доверие в политиката като цяло.

Струва ми се, че най-важното послание на протестните действия е свързано не с подкрепата или противопоставянето на една или друга политическа партия или блок, представени или не в парламента. Става въпрос за категорично разграничаване на незаконните бизнес интереси и политиката, и подобряване на стандартите в обществения живот. В следващите дни и седмици вниманието ще бъде насочено в голяма степен към политическата реакция спрямо съществуващата в момента несигурност и нестабилност. Ще се говори за договорки и дати за провеждане на избори. Политическите партии ще търсят всякакви възможности да се злепоставят едни други; в битката ще се използват нечисти средства. Така действат партиите във всички държави – включително и в моята. Би било трагично, ако първоначалният импулс на протестите се изгуби в цялата тази политика, ако инстинктивното желание за решителна промяна на политическите стандарти бъде погълнато от политиката, както обикновено се случва”, допълва посланикът.

В заключение Н. Пр. посланик Джонатан Алън обобщава в три основни теми, идеите, изразени пред него от български граждани, свързани със законодателна програма, която да покаже, че народните представители се вслушват в гласа на хората: „Въвеждане на истинска прозрачност, повсеместно.”; „Търсене на отговорност на политиците и налагане на контрол на депутатите.”; Прилагане на вече съществуващите правила.”