Олигархията в България гребе от три каци с мед – приватизацията, държавните пари и обществените поръчки. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в ексклузивно интервю за bTV.

Той посочи, че е говорил за това и преди, като тогава е дал и дефиниция на олигархията – „бизнесмени, които забогатяват за сметка на държавата и нямат устойчив модел”.

Плевнелиев обаче предпочете да не назовава имена, но подчерта, че той не е част от нито една групировка.

Вижте акцентите от интервюто на Жени Марчева с президента!

Държавният глава припомни направеното от служебното правителство на Марин Райков за разпределението на държавни пари в банки. Според него въвеждането на електронно правителство ще премахне олигархията от обществените поръчки, а с либерализацията на енергетиката няма да има икономически кръгове, които да „седят” върху дадена тръба.

„Либерализацията е много силно антикорупционно действие”, подчерта президентът. По думите му с нейна помощ ще има много повече фабрики в България, защото наличието на само една тръба създава голяма несигурност и това гони инвеститорите.

„В енергетиката има огромни драми, държавата е виновна за всички проблеми в нея. Гордея се, че съм първият президент, който промени приоритетите на българската енергетика – от първия ден говоря не за Голям шлем, а за либерализация и диверсификация”, заяви Росен Плевнелиев.

Той запита защо 20 години България не е разработвала своите газови залежи и защо е имало посредници за цената на синьото гориво като "Мултигруп" и "Топенерджи".

Президентът и партиите

Държавният глава изрази надежда конфронтацията да е останала зад нас. „За мен това е много добро начало – пред очите на народа се роди коалиция с коалиционно споразумение и програма за действие”, подчерта той, но допълни, че очаква спокоен тон, аргументи и действия.

Плевнелиев специално подчерта, че във вчерашното си слово е използвал думата „съгласие”, а не „пълен коненсус”. „В рамките на месеца на политическите консултации постигнахме съгласие с някои от партиите за референдум „2 в 1”. Има пълен консенсус по приоритетите на Програмата за национално развитие „България 2020”, има консенсус по отношение на управлението на еврофондовете”, категоричен беше той.

Президентът отхвърли обвиненията на ДПС, че говори с езика на омразата, като напомни, че е първият на този пост, който е отишъл в мюфтийството и е уважил тържествената вечеря „Ифтар”.

По думите му през 2013 г. – 2014 г. е имало „война срещу президента на всички фронтове”, но не се е поддал на натиска: „Аз имам ценности и морал и спя спокойно с това, което правя”.

Той подчерта, че властта сама по себе си не е цел, а средство и въпросът е не как ще я „консумиращ”, а как ще подобриш живота на народа. „Все ми се ще да го докараме дотам, че качествените експерти в министерствата да получат хоризонт на развитие, а там, където има проблеми – да се правят промени”, коментира Плевнелиев.

Според него АБВ са направили нещо позитивно като са подкрепили кабинета: „Мога да дам най-висока оценка за вицепремиера Ивайло Калфин. Да попитам – пенсионната реформа лява ли е или дясна?”

Президентът и обществото

Зле – така отговори Плвенелиев на въпроса как се чувства като президент на най-бедната държава в Европейския съюз. В същото време, той подчерта, че бедността не е нито порок, нито присъда и богатството може да се изкара със знания и честен труд.

Според държавния глава, правителството се е поучило от някои грешки на предишния мандат.

Той изрази мнение, че държавата трябва да е както при бедните и нуждаещите се, така и при предприемчивите, можещите и тези, които са готови да движат държавата напред, като спазват правилата.

„Истинската социална политика е тази, която дава шанс на хората сами да изкарат хляба си. Истинското развитие е това, което не прави всеки богат, но дава възможност всеки да живее достойно”, добави Росен Плевнелиев.

Според него осигурителната система трябва да работи като фактурите за ток – всеки е длъжен да си плаща, но държавата трябва да гарантира, че сметките ще са справедливи и освен това трябва да помага на тези, които са в затруднение.