Политическото противопоставяне трябва да отстъпи място на важни държавнически решения. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция в Брюксел с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Българският държавен глава и председателят на ЕП съобщиха, че са обсъдили обстановката у нас и че становищата им съвпадат. „Първо по това, че наближаващите избори ще бъдат третирани като вътрешнополитически и като повод за конфронтация между партиите, което за съжаление да доведе до неглижиране на проблематиката, свързана с европейския дневен ред, по-скоро една негативна кампания на тежко противопоставяне”, заяви Плевнелиев.

Двамата били съгласни и за това, че липсва диалог между основните партии. „Има реформи в България, които не ни чакат, има важни решения, които трябва да се вземат и те трябва да се случат в скоро време. Политическото противопоставяне е част от демокрацията, винаги ще го има, но нашата обща надежда е, че пътят на реформите ще бъде засилен”, допълни президентът.

В отговор на въпрос Шулц уточни, че в четвъртък ЕП ще приеме доклада за освобождаването от отговорност по изпълнението на общия бюджет на ЕС за финансовата 2012 година.