Крайно време е българската система на правораздаване да генерира не скандали, а резултати. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на дискусия в Представителството на Европейската комисия в София, предаде БТА.

"И дали става въпрос за КТБ, дали става въпрос за Костинброд, за подслушвания или за каквото се сетите - на народа му дойдоха много тези скандали и търпението е изчерпано", заяви държавният глава в отговор на въпрос за съдебната реформа.

Никой не пречи на българските прокурори и съдии да отсъждат по съвест, по закон и да покажат, че институциите раздават справедливост, каза президентът Росен Плевнелиев и допълни: "Нали не очакваме да си внесем немски прокурори и немски съдии".

"Много се говори за промени в Конституцията, но и съществуващата Конституция абсолютно не пречи на нито един съдия, да решава по съвест, да действа независимо", заяви Росен Плевнелиев. Той отбеляза, че нашите закони са добри и са изцяло синхронизирани с европейските, и никой не пречи на българските съдии и прокурори и сега да работят по европейски.

Курс към Еврозоната

Според Плевнелиев, към момента, в който София ще поеме ротационното председастелство на ЕС (2018 г. - б.р.), страната ни трябва да е в "чакалнята" на Еврозоната.

"Аз искам председателството да бъде двигател на нова фаза на интеграция. Искам България да покаже отговорно отношение към Европейския съюз и да ускори своята интеграция, включително и в тези механизми, за които говорим - Европейски енергиен съюз, дигитален съюз, ЕРМ 2 и съответно Шенген", подчерта премиерът, цитиран от БНР.

В отговор на въпрос президентът заяви, че България има лоша репутация в някои държави. "Имаме проблем в Англия, в Германия, Франция, донякъде имаме проблем и в Австрия, но същевременно репутацията на България в Китай, в Южна Корея и в цяла Азия е феноменална", коментира Росен Плевнелиев.