Президентът Росен Плевнелиев заяви, че не е променил позицията си за решението на Висшия съдебен съвет за случая със съдия Мирослава Тодорова.

Продължавам да твърдя, че решението на ВСС за уволнението на съдия Мирослава Тодорова е необосновано и необективно, каза заяви в Добрич президентът Росен Плевнелиев.

По думите му, решението е оставило съмнение, че се подхожда не системно, а индивидуално към някой със силна гражданска позиция, който води и дела срещу вътрешен министър (съдия Мирослава Тодорова заведе дело за клевета срещу министър Цветан Цветанов, бел. ред.).

Запознат съм с това, какво е заявил по случая със съдия Мирослава Тодорова вътрешният министър Цветан Цветанов, но това не променя моята позиция, каза президентът.

По-рано пред националната телевизия вътрешният министър заяви, че Плевнелиев е защитил човек, забавил над 50 дела.

“Аз считам, че ако Висшият съдебен съвет искаше да вземе едно наистина обективно и обосновано решение, той просто можеше много просто да каже: да вярно е, че забавянето на някои съдебни дела е системен проблем”, коментира Плевнелиев.

По думите му обаче, ако има системен проблем, трябва следователно да се търси и системно решение – какъв е проблемът, къде се случва, кои съдии системно нарушават и кои не толкова.

„Но при всички случаи това щеше да покаже тяхното желание да работят за репутация на системата, да генерират системни решения по един много обоснован и прозрачен начин, ако бяха подходили така”, каза Плевнелиев.

Една седмица преди доклада на Европейската комисия и когато бъде наказан съдията с най-активна гражданска позиция, взелите подобни решения трябва да са наясно с последствията на такъв акт, коментира още държавният глава. Той допълни, че именно системата на правосъдието трябва да взима предвид всички аспекти по даден казус и “да взима мъдри решения”.

По делата ни съдят

"Това, което е най-важно за системата, е тя да разбере, че само по делата ни съдят. Много време ни беше дадено, за да променяме законите”, каза още държавният глава. Той посочи, че са минали 20 години в постоянни реформи, а сега е време за резултати.

По думите му, това се отнася за делата под контрола на Брюксел, но и за най-малките.

Държавният глава аргументира тези свои думи с факта, че според него всеки път, когато има проблеми в България, се казва, че ще се пренапишат законите. Позицията на държавния глава е - "като има проблеми – на масата, решения и дела”.

Според Плевнелиев е крайно време съдебната система по делата да докаже, “че е обективна, надпартийна, ефективна и че може да й се има доверие”.

Необходимо е да се изберат качествени хора във ВСС и ако има прозрачни правила, “със сигурност ние ще имаме един добре работещ орган”, смята Плевнелиев.

В същото време, по думите му, каквито и закони да се променят, каквито и процедури да се правят “щом попаднат едни хора, които не работят за репутацията на системата, изпадат в политически зависимости, тогава няма как да имаме резултатите, които искаме”.

Съдебната система е много консервативна и е необходимо там да има посветен ВСС, който взима системни, обосновани и системни решения. Към това се допълва и необходимостта от висока степен на високо обществено доверие, посочи Плевнелиев.

Според него трябва точно да се знае защо бива уволняван един съдия от вероятно хиляди, които понякога допускат забавяния на дела.

Президентът смята още, че работата на политиците на този етап и в следващите два месеца е преди всичко да подкрепят една прозрачна процедура за избор на най-доброто, най-качественото, най-достойното и най-перспективното в системата, което да отиде в нейния върховен орган.