Казусът „КТБ”, олицетворяващ до голяма степен същността на проваления преход в България заради зависимостта на политическия и финансовия сектор, зае основно място в обръщението на държавния глава към депутатите. Ден след оставката на правителството, от парламентарната трибуна Росен Плевнелиев призова народните представители да направят така, че държавата да мине успешно през „най-големия тест” в историята си – ситуацията с Корпоративна търговска банка.

Децата ни няма да ни простят, ако не отворим досиетата в КТБ. Ако ги превърнем в новата златна мина за изнудване на политици, както досиетата на Държавна сигурност досега, ще бъде стратегическа грешка за държавата. Ако се разкрие истината за нерегламентирана връзка на политици с КТБ, подмененият преход на България ще приключи, а истинският ще започне. Българската държавност ще направи смел скок напред в морален аспект. Ако се замете истината за КТБ, подмененият преход ще продължи”, подчерта държавният глава.

Той настоя БНБ, КФН, НАП, Прокуратурата, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт да се задействат с цел „пълен преглед на активите, оценка на кредитите и обезпечения по тях кредит по кредит, чрез български и международни одитори, да се оцени дали има и колко е голяма дупката в тази банка - къде са отишли парите. За броени месеци може да провери - офшорка по офшорка, актив по актив, да се потърси отговорност”.

Все по-дълбока криза

Подчертавайки, че три правителства се сменят в рамките на по-малко от 6 месеца, вече втора поредна година, Плевнелиев изтъкна, че това е „белег на все по-трайна нестабилност” и засилващо се усещане на задълбочаване на институционалната криза в страната. За да се тръгне нагоре, президентът призова законодателите незабавно да реализират „поставените” им от самия него преди ден задачи, преди разпускането на 42-рото Народно събрание.

Става въпрос за актуализация на държавния бюджет и този на НЗОК, осигуряване на възможност служебното правителство да води преговори и да сключва споразумения за външни заеми за финансова и социална стабилизация, както и промяна на ръководството на Българска народна банка.

„Нека ревизираме бюджета заради пациентите заради болниците, заради общините, заради размразяването на две европейски програми. Нека ревизираме бюджета заради достойните български строители, които от месеци не са получавали плащания за около 1 милиард и вместо да ускорят, са принудени да спрат работа. Нека ревизираме бюджета заради бедстващите в Добрич, Варна, Велико Търново, които очакват компенсации и протегната ръка от държавата. Нека ревизираме бюджета, за да внесем допълнителна сигурност в случай на бъдеща несигурност във финансовия сектор в периода на отсъствие на Народно събрание”, мотивира се държавният глава.

Той настоя изрично за стабилност в банковия сектор – чрез бързо произнасяне на парламента по кадровия проблем в БНБ и избягване на политизирането на ситуацията от страна на партиите в предизборната битка.

„Каква е ситуацията днес – имаме подуправител, който отговаря за банковия надзор, но той, освен, че е обвиняем, е и в отпуска именно във време на проблем с голяма банка. От друга страна управителят на БНБ декларира готовност да подаде оставка. Надявам се Народното събрание да преодолее тази нестабилност и да подкрепим в труден момент най-важния за икономиката регулатор”, заключи Росен Плевнелиев.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”