България е на финалната права по предявяването на официални обвинения срещу атентаторите в Бургас. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след участието си в XI конференция „Сигурността в Югоизточна Европа – в търсене на интелигентни решения".

От 26 юли военното крило на „Хизбулла" е в черния списък с терористични организации на Европейския съюз. Санкциите засягат банковите сметки на членове на организацията и ограничения за пътуване на територията на съюза.

Наблюдателите очакваха обаче, че обвинителния акт, с който България окончателно посочва шиитската организация да се забави. Президентът обаче разруши тази теза.

„Това беше един много тежък за разкриване атентат, който в момента е на своята финална фаза на подготовка за предявяване и на обвинения срещу тези, които го извършиха. Българските служби през тази една година се научиха да работят с американските, канадските, немските, английските, израелските и постигнаха конкретни резултати,” коментира държавният глава.

Росен Плевнелиев призова за по-голяма финансова обезпеченост на службите и военните в рамките на следващия бюджет. Подобен призив отправи и председателя на ДАНС. „Балансът на рисковете при оскъден ресурс за противодействие е изключително сложна задача и изисква непрекъснато наблюдение на средата и сериозен анализ”, посочи Владимир Писанчев.

Президентът призова българските институции за единна позиция по сирийската криза преди неговото участие на ниво държавни глави в Общото събрание на ООН по-късно този месец.

1,5% от БВП за сектор "Сигурност"

Поне 1,5% от БВП на България трябва да бъдат отделени за финансиране на службите от сектор „Сигурност”. Такава теза представи президентът на България Росен Плевнелиев на XI конференция „Сигурността в Югоизточна Европа – в търсене на интелигентни решения".

„Нека да си даваме сметка, че намалените бюджети на институциите в сектор „Сигурност" в следствие от кризата могат да доведат до застрашаване на сигурността на гражданите”, призова държавният глава.

По думите му, службите за сигурност трябва да могат да надграждат своите възможности, а за това, по думите му, са необходими и финансови средства.

Росен Плевнелиев призова държавата да се върне към постигнатия през 2012 г. консенсус по пакета от 4 закона за службите в сектор „Сигурност". „Вярвам, че в парламента можем да изковем качествени закони. Много е важно да осъзнаем, че само заедно можем да действаме в сектор „Сигурност", там на парче нищо няма да се случи”, добави той.

България и Европа за Сирия

В контекста на дебата за сигурността Росен Плевнелиев се спря и на ситуацията в Сирия. „Станахме свидетели на война, която все още не е стартирала, а от две години вече има и жертви. На 21 август станахме свидетели на използване на оръжия за масово унищожение срещу невинни граждани, един ужасяващ акт, една атака срещу хуманността, която нямаше как да не бъде заклеймена. Много е важно България да има единна позиция по този въпрос”, допълни Плевнелиев. Той отбеляза също, че е важно позицията на България да е в синхрон с тази на Европа.

„Свидетели сме на една драматична и много динамична промяна в средата за сигурност, която може би е уникална в историята на човечеството. Тези промени около нас се характеризират с непредсказуемост”, каза Плевнелиев, според когото заплахите за националната сигурност трябва да се разглеждат колективно.

Сарафово и 11 септември

В речта си Росен Плевнелиев посочи, че България е преживяла своя 11 септември - атентатът на летището в Бургас на 18 юли миналата година. „Видяхме от първо лице нечовешката същност на терористичния акт и го изпитахме на собствена територия. Много институции направиха своите изводи, сигурен съм, че сме извлекли своите поуки, предприети са адекватни мерки и днес сме по-готови за тази изключителна опасност за нацията”, заяви той.

Държавният глава подчерта, че според него ключовите фактори, влияещи върху средата на сигурност са интеграция, технологии, ресурси и демография.