Енергията не трябва да се използва като оръжие, а като ресурс – такъв призив отправи президентът Росен Плевнелиев при участието си в среща на държавните глави от групата „Арайолуш", която се провежда в португалския град Брага.

В срещата участват още държавните глави на Португалия, Германия, Полша, Австрия, Финландия, Естония, Унгария и Латвия, съобщи пресслужбата на президентството.

Пред колегите си българският президент посочи, че страната подкрепя „Южен поток”, но проектът трябва да отговаря на изискванията на Третия либерализационен пакет и на европейските правила. „За съжаление в България проектът е изпълняван без дори да имаме сключен договор за транзитните такси от „Южен поток”, заяви Росен Плевнелиев.

Според него най-важното в момента за България е изграждането на интерконекторните връзки. Президентът посочи, че страната е подкрепяла „Набуко”, на обща стойност приблизително 20 млрд. долара, но след като не се реализира, проектът успешно може да бъде заменен от интерконектори със съседните страни. „България вече работи по газовите връзки със съседните страни на много по-ниска цена, посочи президентът и припомни, че системата от интерконектори са неразделна част от Южния газов коридор, чиято първа копка се състоя наскоро в Баку. Страната ни ще се свърже с Трансадриатическия газопровод, който е част от Южния газов коридор, чрез интерконектори с Турция и Гърция, което ще позволи доставката на договорените с Азербайджан 1 милиард куб. метра газ”, посочи президентът.

Държавните ръководители, които участват в срещата, подкрепиха идеята на Полша за създаването на Европейски енергиен съюз. „Всички се обединиха около тезата, че украинската криза е показала цената на бездействието по отношение на енергийната зависимост на Европа”, коментира още държавният глава. Росен Плевнелиев посочи, че днес страните в ЕС са обединени и ще гарантират на европейските граждани възможността да получават енергия на конкурентна цена и от различни източници.

„Регионът на Югоизточна Европа трябва да присъства по-активно в дневния ред на ЕС”, настоя българският президент по време на срещата си с португалския държавен глава Анибал Каваку Силва. По думите му, важно сега е да се засили европейската интеграция, защото регионът се развива, работи усилено за свързаност и като обединен пазар е атрактивен за инвеститорите.