„България няма нужда от месии. Няма магическа формула, която да ни изведе по пътя на просперитета”. Така започна речта на президента Росен Плевнелиев на старта на 43-ото Народно събрание. „Потърсете общото между вас, като запазите различията си”, обърна се той към парламентарно представените партии.

„Високите очаквания към вас изискват честност и неуморна работа. Българските граждани искат да живеят достойно. Предизборните битки приключиха, сега сме изправени пред трудните решения, които предстоят. България е парламентарна република и нито една от важните стъпки не може да бъде предприета без работещ парламент. Не бива да си позволяваме да ерозира общественото доверие”, каза още държавният глава.

„За да възстановим доверието в политическите институции, в партиите и парламентаризма, е необходимо да изпълним обещанията, които сме дали. Решението е работа в полза на хората, решението е в стриктното спазване на принципите на правовата държава. Днес половината наши сънародници не гласуват”, изтъкна Плевнелиев. По думите му новият парламент трябва да взима решения само с разум и отговорен подход, с по-малко противопоставяне.

„Сигурен съм, че вече усещате отговорността, с която е натоварено народното доверие. Високите очаквания към вас изискват честност и неуморна работа. Българските граждани искат да живеят достойно. Необходими са реформи, реалните проблеми на държавата и обществото да съпътстват ежедневната ни работа. Надявам се НС да се превърне в институция, където политическите сили противопоставят идеите си, а личните и партийни противопоставяния да останат на заден план”, добави Плевнелиев.

Според него моделът "КТБ" трябва да бъде разграден, а не възпроизведен, а истината за КТБ не трябва да бъде замитана или търгувана, защото това ще е стратегическа грешка на държавата и политиците, която няма бъде простена от децата ни.

Президентът настоя, че актуализацията на бюджета за тази година да се приеме в спешен порядък, за да не блокира икономиката.

Той заяви, че ако подхранваме максимата "Всички са маскари", блокираме развитието на демократичната държава, тъй като политическите сметки на дребно създават хранителна среда за популизъм.

„Нека се разграничим от криворазбрания национализъм. Да гледаме напред в 21 век, а не назад към зависимостите на комунистическия режим”, каза още Плевнелиев.