Плажовете трябва да бъдат отдавани само на концесия. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева след среща с областния управител на Бургас Павел Маринов.

Пясъчните ивици трябва да се категоризират на градски и извън градски и до края на годината да се вземат спешни мерки те да бъдат обезопасени и почистени, заяви Терзиева. По думите й иначе доста от плажовете ще останат без стопани - става въпрос за по неатрактивните плажове. Затова дългосрочното стопанисване под форма на концесия е по-удачно от наемните отношения.

Министър Терзиева каза още, че е необходима промяна в методиката за определяне на концесионните възнаграждения, която ще позволи част от неатрактивните плажове да си намерят стопани.

Автомагистрала "Черно море" пък е важна не само за развитие на транспортните ни връзки със страните от Черноморския регион, но и за подобряване на конкурентоспособността на българските пристанища. Това е казал заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров по време на форума с участието на Терзиева, съобщи пресслужбата на
МТИТС.

„Ако можем да говорим за "железопътна магистрала Черно море", то тя значително изпреварва автомобилната. В новия програмен период предстои да изградим жп линията Карнобат - Синдел. По този начин, с една сравнително малка инвестиция от 170 млн. евро, ще направим бърза връзка между Северна и Южна България и най-важното - между пристанищата във Варна и Бургас”, е заявил заместник-министър Киров.