Осемчленна анкетна комисия в Народното събрание два месеца ще проучва и ще излезе с оценка за състоянието на енергетиката и причините за дисбаланса в нея към 31 януари 2015 г. Парламентът сложи начело на анкетния съпредседателя на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

„Атака”, които предложиха Магдалена Ташева, реагираха остро със скандирания за оставка и получиха предупреждение за санкция "освобождаване от зала" от председателя на НС Цецка Цачева. Хората на Сидеров нарекоха Симеонов „бургаски олигарх”.

Освен Ташева и Симеонов, в комисията влизат още Валентин Николов (ГЕРБ), Таско Ерменков (БСП), Рамадан Аталай (ДПС), Мартин Димитров (Реформаторски блок), Георги Недев (БДЦ) и Лъчезар Никифоров от АБВ.

Не бе прието искането на Красимир Янков от левицата съставът да бъде от девет души като се попълни с независим народен представител.

Необходимостта от създаване на комисията Кирил Цочев от АБВ мотивира с лошото управление на държавните дружества, лошо упражнения контрол, надмощие на частни корпоративни интереси над държавната политика, както и липса на прозрачност при вземане на решения.

„Преди да се правят планове за бъдещето, трябва да се даде отговор какво е състоянието на българската енергетика”, посочи депутатът.

Това е общо трета комисия по енергийни въпроси, като освен традиционната комисия по енергетика в този парламент бе създадена и постоянна комисия за наблюдение на дейността на ДКЕВР. Комисията за ДКЕВР също е с председател представител на Патриотичния фронт - Искрен Веселинов.