Започнаха едни войни с участието на Запада, на западната цивилизация без да има яснота какво следва на изхода. Първо се стреля и после се мисли. По този начин президентът (2002 г. – 2012 г.) и лидер на АБВ коментира в Силистра ситуацията с бежанския поток в Европа, съобщава кореспондентът на bTV в региона.

„Европа трябваше предварително да си беше направила сметката колко може да поеме, къде, как, при какви условия… Ако ние не можем да поемем и настаним бежанците, това е бомба със закъснител, голяма заплаха за националната ни сигурност”, отбеляза той.

Първанов припомни, че преди повече от десетилетие е предупреждавал, че нова война в Ирак няма да затвори фронта на терористите, а обратното – ще го разшири до безкрай. Според лидера на АБВ именно това е и станало.

Той категорично не приема идеята на бившия френски президент Никола Саркози държави извън Шенген като България да станат буферна зона.

„Не можем да се делим на периферия и център. Единственият критерий трябва да бъде способността на определена държава да приеме определена бройка бежанци. България не е страната с най-голям потенциал да приема бежанци”, категоричен беше Георги Първанов.

По думите му трябва да се състои заседание на КСНС и темата да се обсъди в парламента, „но това не се случва и сякаш ние гледаме да се снишим и бурята да отмине”.

Реформаторски глад

Лидерът на АБВ коментира и предстоящото гласуване на конституционните промени. Вчера в студиото на „Тази събота” той заяви, че партията му ще подкрепи само част от текстовете и няма да застане зад тази част от проекта, според която в прокурорската колегия на ВСС държавното обвинение и парламента ще са с равно представяне.

Днес Първанов отново заяви, че разпределението „6 на 6” е несправедливо и може да блокира работата на тази част от кадровия орган.

„Това допринася за овладяването на институцията от определена политическа сила – в България сега има една политическа сила която иска да овладее всички структури – става дума за реформаторите”, подчерта той.

По думите му има място за компромис и преговори, но без думата „сделка”. „Ние не сме коалиционен съюзник, ние сме партньори и то само на ГЕРБ. Не на реформатори и патриоти”, подчерта Първанов.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия