В обществото трябва да се състои дискусия за разширяване на правомощията на държавния глава. Това заяви пред граждани в Добрич президентът (2002 г. – 2012 г.) и лидер на АБВ Георги Първанов, цитиран от БТА.

Той намекна, че има какво да се възприеме от модела на Франция, която е президентска република.

„Парламентарната република показа редица дефекти”, заяви Първанов. По думите му парламентът в момента е неработещ, с рейтинг "десет пункта", някой друг някъде взема решенията, но няма кой да носи отговорност.

„Ако има президент с ясно разписани правомощия, това може да изглежда по различен начин”, поясни Първанов.
Според бившия държавен глава тази дискусия трябва да се състои, но не сега. „Не искам и аз да обърквам "пейзажа" с
поредната идея”, каза лидерът на АБВ.

По-късно пред журналисти той допълни, че ако АБВ спечели достатъчно доверие на европейските избори през май, "буквално в следващите дни" движението е готово да стане инициатор на такава дискусия.

Според него трябва да се проучат не просто европейския и световния опит, но и да се направи експертиза кой модел е най-приложим в България. „Аз имам своето виждане, но ще го обоснова във времето на тази дискусия”, каза Първанов.

Той посочи, че сред ключовите въпроси са президентското вето, правото на президента директно да свиква референдум, и правото на законодателна инициатива са сред сред ключовите въпроси, но може да се излезе и извън тях.

По думите му добър модел е Френската република, което не значи, че директно трябва да бъде копиран, но "трябва да има власт с открита публична отговорност".