Партиите, които отказват да подкрепят предложените от мнозинството поправки в Конституцията, представляват плацдарма на организираната престъпност. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.

Вчера парламентарната комисия за обсъждане на промените в Конституцията отхвърли на първо четене законопроекта за изменения в основния закон на държавата. Поправките бяха подкрепени от присъстващите на заседанието депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и един от БДЦ. Против гласуваха депутатите на БСП, ДПС, АБВ и „Атака”, а още един от представителите на БДЦ се въздържа.

„Целта на промените в Конституцията беше да се даде възможност правосъдната система да заработи, да се реформира, да няма ненаказани престъпления и организирана престъпност, да няма недосегаеми крадливи политици”, заяви Андреев.

БСП, ДПС, „Атака” и АБВ се явяват организирана престъпна политическа група, която защитава тежката престъпност, като не иска да реформира съдебната система, посочи Андреев.

По думите му с отказа да се подкрепят промените се блокира антикорупционната политика.

„Как с този ВСС ще правим антикорупционна политика? Питайте българските граждани дали вярват на съдиите във ВСС?”, коментира Андреев.

Според него случилото се е сериозен трус за държавата ни като авторитет в ЕС.

По думите му за предложеното в законопроект антикорупционното бюро трябва задължително да има комплексна проверка за почтеност, особено за директора на бюрото.

На тест за почтеност според него обаче трябва да се подлага и съответният прокурор, който поеме разследването, ако се съберат данни за някой политик.

Бюрото ще приема анонимни сигнали, но няма да им се дава гласност. Сигналът ще бъде проверен фактологически и чак когато се установи, че има фактологическа основа, ще се започне проверка, разясни Андреев.