Парламентът уважи ветото на президента и върна за ново обсъждане Закона за насърчаване на инвестициите. С 3 гласа "за", 26 "против" и 95 "въздържал се" депутатите отхвърлиха промените без особени дискусии.

Промените предвиждаха гражданство да получи чужденец, ако внесе в капитала на българско търговско дружество най-малко 4 милиона лева като съдружник или акционер с поименни акции, притежаващи 50% от капитала на дружеството. Условие бе и да са извършени инвестиции в размер не по-малък от 4 милиона лева и да са разкрити най-малко 50 работни места за български граждани

Несъгласие с тези условия бяха посочени от държавния глава в мотивите му да върне закона за ново обсъждане. Според него поставеният праг създава допълнителна пречка пред чуждестранните инвеститори, въвеждайки ненужно завишени изисквания за предоставяне на разрешение за постоянно пребиваване.

Същите причини в петък изтъкна и председателят на икономическата комисия в парламента Мартин Димитров. Според БСП, които не подкрепят нито закона, нито ветото, президентът само е искал да свали финансовия праг за придобиване на гражданство.

Янаки Стоилов обясни позицията на „червените”: „В този вот има противоречие. Ние възразихме, че гражданството е трайна принадлежност а не по финансови причини. Тогава президентът каза, че скъпо продаваме българското гражданство. Ние гласуваме и „против” мотивите на президента. В този случай гласуваме както срещу закона, така и срещу мотивите за ветото”.

Последва реплика от Мартин Димитров: „Ветото на президента трябва да го познавате, г-н Стоилов, като добър юрист. Парламентът много завиши условията. Нашата икономика е болна и без чужди инвеститори не може да се задвижи”.

Петър Курумбашев реши, че позицията на левицата трябва да бъде доизяснена и уточни, че тя подкрепя закона, но само в областта на киноиндустрията.