Точно седмица след като депутатите отказаха създаването на анкетна комисия по случая „Христо Бисеров”, нещата се обърнаха на 180 градуса. Днес народните представители одобриха такава временна структура в парламента, която ще има за цел проверка и установяване на всички факти и обстоятелства, довели до внезапното подаване на оставка от страна на бившия зам.-председател на НС.

Срещу Бисеров са образувани наказателни производства за престъпления, свързани с изпиране на пари и подаване на декларации с невярно съдържание. Ден преди тези обвинения да станат ясни обаче политикът от ДПС внезапно се оттегли както от партийните постове, така и от тези в парламента.

Преди вота, в пленарна зала Йордан Цонев обяви, че ДПС ще подкрепи създаването на временна анкетна комисия за Бисеров. „Последователни сме в действията си и имаме сериозен интерес това, което беше казано като основен мотив, да се установи: дали има изтичане на информация от специалните служби, в каква посока е, и кога се е случило това. Искаме да знаем - кога точно е получена тази информация и, ако е получена по-рано, дали Цветан Цветанов е знаел за нея, когато е бил вицепремиер и ръководител на МВР. Подкрепяме създаването на тази комисия, независимо от свободно формулираното заглавие, няма да го коригираме”, заяви още Цонев по повод предложението на ГЕРБ.

И така комисията „Бисеров” бе приета със 177 гласа „за” и трима „против”. Новото парламентарно звено ще работи в срок от три месеца и ще е съставена от 12 народни представители - по трима от всяка парламентарна група.

Предметът на комисията е разширен – в нейния фокус ще бъдат и твърденията за скандална кореспонденция и среща между председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и лицето от контрапротеста Бисер Миланов, известен като Петното. Народните представители отхвърлиха предложението комисията да разследва срещи на Миланов с министър-председателя, а също така и фактите относно потенциални схеми за купуване на гласове на територията на 3-ти МИР Варна, станали предмет на проверка, включително на Комисията по жалби и петициите на ЕП.

Депутатите отхвърлиха предложението комисията да изясни фактите и обстоятелствата, довели до връщането на отпуснатите финансови средства от ЕП на пиар агенция „Актив груп”.