Депутатите в 42-то Народно събрание преодоляха президентско вето за първи път, но от втория път – по част от текстовете в Закона за специалните разузнавателни средства.

При първото гласуване в последния си работен ден преди лятната ваканция от необходимите 121 гласа не достигна един. Това наложи прегласуване и ветото бе преодоляно с положителния вот на 125-ма народни представители, сред които 11 от „Атака”, срещу 69-ма „против”.

Законът за СРС-тата беше приет в Народното събрание на 11 юли, но върнат за ново обсъждане с Указ № 153 на Президента на Републиката по процедурата за прегласуване.

Основен аргумент за ветото на държавния глава е, че се пораждат съмнения за несъответствие с конституционните принципи за разделение на властите и независимост на съдебната власт.

Президентът оспорва и текст, свързан с парламентарния контрол върху органите, които извършват дейностите по разрешаване, прилагане и използване на специалните разузнавателни средства.

Комисията по правни въпроси изрази озадачението си от тезата в президентския указ, че „конституционният законодател е предвидил контролната дейност върху магистратите и техните актове да се осъществява от Висшия съдебен съвет и Инспектората към него".

„Всеизвестно е, че контролът върху актовете на органите на съдебната власт се извършва само и единствено по реда на инстанционния контрол,” се отбелязва в мотивите на Правната комисия, която предлага на Народното събрание да приеме повторно закона, без промени, породени от ветото.

„Президентът може да върне мотивирано даден закон за повторно разглеждане, част от неговите мотиви за поправките в Закона за СРС могат да бъдат подкрепени, но оспорваните от него текстове не са новост в нашата законодателна практика. Ако някой изразява някакви съмнения, че има нарушаване на Конституцията, той има пълното право да атакува текстовете пред Конституционния съд,” заяви депутатът Младен Червеняков по време на обсъждането.

„ДАНС продължава да бъде структура, която притежава, управлява специално звено за технически операции, включително и използване на СРС, за разлика от МВР, чиято такава структура бе извадена от него и преподчинена на новата ДАТО,” подчерта в изказването си при дебата депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър в МВР Веселин Вучков.

По думите му, подобен подход демонстрира непоследователност и единствено верният път е структурата, която може да осъществява подслушване и физическо проследяване на граждани в ДАНС да бъде изведена оттам и да бъде преподчинена на новата ДАТО.

„Основното съображение да подкрепим ветото на президента е, че в действащите редакции на закона липсват гаранции, че ще бъдат спазени двата основни конституционни принципа - за независимост на съдебната власт и вземането на решения да бъде вътрешно убеждение,” заключи Вучков.