Депутатите отложиха дебата и освобождаването на Филип Златанов като член и председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.
Предложението в петък да се обсъди темата дойде от Христо Бисеров от ДПС. Дебати имаше до явяване на ръководството на ГЕРБ в пленарна зала, а след това депутатите беше решено освобождаването на Златанов да е първа точка за петъчното пленарно заседание.

Самият Филип Златанов не присъства на заседанието. Заместник-председателят на парламента Мая Манолова обясни, че той имал ангажимент извън София. „Свързахме се с него по телефона. Той е отговорил на служителите на правната дирекция, че е ангажиран извън София и от вчера до днес не може да се организира да се яви в Народното събрание. Това е показателно как председател на комисия изпълнява конституционна разпоредба”, добави Манолова.

По думите на червения депутат Антон Кутев , голямата липса е не само на Филип Златанов, но и Борисов и Цветанов. „Защо господата Цветанов и Борисов ги няма тук? Бих ги помолил да заповядат тук, да кажат имат ли общо със Златанов и какво са правили. Липсата на Цветанов и Борисов е достатъчно показателно за гузната им съвест”, добави той.

„Никой тук не е поставил въпроса за наказателна отговорност, а за политическата отговорност на едно управление. И Златанов, и членовете са били просто изпълнители. Тук се поставя въпросът за политическата отговорност на поръчителите – управлението на ГЕРБ, хората с инициалите. Не се крийте зад наказателната страна на въпроса. Политическият въпрос е важен”, заяви от парламентарната трибуна председателят на ДПС Лютви Местан.

Това е второ отлагане на гласуването – преди ден предложението дойде от Местан, който настоя Златанов да присъства на обсъжданията по оставката му.