Законопроектът на кабинета „Орешарски” за ремонт на бюджета бе внесен в парламентарната комисия по бюджет и финанси веднага след правителственото заседание. Нагласата беше той да се гласува още в четвъртък, но депутатите от парламентарните сили не се споразумяха.

Три парламентарни комисии се събраха извънредно, за да придвижат спешната актуализация на бюджета на Здравната каса. Неочаквано БСП поиска още време, за да изчисли как промените в парите за здраве ще се отразят на държавния бюджет.

„Утре в 8:00 часа парламентарната група на БСП ще се събере и ще обсъди предложението, след това ще може да го гласува”, коментира депутатът от БСП Петър Кънев.

В този момент ГЕРБ се оттеглиха обидени. „Ние от ГЕРБ няма да ставаме заложници на обещания при президента, които не се спазват. Ние утре няма да влезем да гласуваме”, заяви депутатът Цецка Цачева.

След повече от два часа дебати редовният сблъсък между бившият и настоящият министър на здравеопазването все пак се състоя. „Тези средства ще стигнат да се разплати болничната помощ през следващите месеци, но ще се наложи актуализация на бюджета още веднъж до края на годината”, коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ. „Не е вярно, че в болниците в момента няма ресурс да се заплаща. Актуализацията е за бъдещ период”, контрира министърът на здравеопазването Таня Андреева.

В сряда партиите спряха дебатите и по специалния проектозакон за Корпоративна търговска банка по същата причина - не могат реално да изчислят колко пари ще глътне от бюджета спасяването на КТБ.

БСП предложи банката да използва наличните си 2 млрд. лв. „Два милиарда активи могат да бъдат използвани да разплащане с негарантираните депозити на фирми и граждани. По този начин българските данъкоплатци няма да бъдат ангажирани с нито една стотинка в решаването на този въпрос. Решението на проблема „КТБ” е в самото КТБ”, коментира депутатът Румен Гечев от БСП.

Според ГЕРБ с или без специален закон за КТБ бюджетът със сигурност ще пострада. „Независимо от това дали ще има нов закон, или не, държавата трябва да извади 2 млрд. лв. за гарантираните вложители. Във всеки един вариант от бюджета излизат едни пари”, посочи Менда Стоянова от ГЕРБ.

ДПС за пореден път запази мълчание, но от партията на Ахмед Доган обмислят да се произнесат до края седмицата дали ще има, или не извънредно законодателство заради банката на Цветан Василев.

Предстои да стане ясно дали ще има нов опит парламентът да одобри тази актуализация, или кабинетът ще бъде бламиран.

Освен това фармацевтите предупредиха, че са предвидени пари единствено за болниците, но не и за лекарства на хронично болните.