В избирателните списъци за парламентарните избори на 12 май са включени 6 868 455 граждани, обяви на пресконференция говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Бисер Троянов.

В забранителния списък с лица, които нямат право да участват във вода, фигурират имената на 160 972 граждани От тях 7389 са лишени от свобода, 243 са поставени под запрещение, 378 са подали удостоверение за гласуване на друго място, 78 542 граждани са подали заявление за гласуване в чужбина, а 67 420 граждани са подали заявление за гласуване по настоящ адрес.
На територията на страната ще има 11 676 секционни избирателни комисии, сред които и подвижни. Изборните секции в чужбина са 227 в 57 държави.

8148 са кандидатите за депутати на парламентарните избори. Вотът ще бъде следен от 275 наблюдатели от 5 международни организации: 28 от Парламентарната асамблея на съвета на Европа (ПАСЕ), четирима от Парламентарната асамблея на Организацията на черноморско и икономическо сътрудничество, 109 от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), 105 от ПЕС и 29 от Парламентарната асамблея на ОССЕ. ОССЕ са регистрирали разширена мисия у нас и така за тях това не е окончателния брой на наблюдатели, обясни говорителят на ЦИК Ралица Негенцова.

Регистрираните български организации, които ще наблюдават изборите, са 15, а броят на техните членове, които ще бъдат разпределени по места - 13 878 души. 7 са социологическите агенции, които ще извършват екзит-половете в деня на изборите.

Според закона изборния ден на 12 май ще започне в 7:00 часа сутринта и ще приключи в 20:00 часа. Изключение за продължителността на изборния ден ще има за секциите с разрешение да отворят в 6:00 сутринта и в случаите, когато пред СИК има опашка от гласоподаватели след 20:00 часа. В тези случаи СИК събира личните документи на гласоподавателите, които се намират в секцията към 20:00 часа и изборният ден приключва, когато всеки от тях пусне своята бюлетина в урната, но не по-късно от 21:00 часа.

Копия на изготвените от СИК секционни протоколи ще могат да получат членовете на СИК, кандидатите, наблюдателите, застъпниците, представителите на политическите партии, уточни Разлица Негенцова. На всяка страница от ксерокопието трябва да има три подписа - на председателя, зам.-председателя и секретаря на СИК, както и печат на СИК, съставя се и списък с лицата, получили ксерокопия от секционния протокол.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС