Стряскащи и антидемократични – така лидерите на основни политически партии, опозиционни на доскорошните управляващи от ГЕРБ, определиха резултатите от разкритията на прокуратурата за незаконни подслушвания в служба СДОТО към МВР. С оглед на стартиралата преди броени дни предизборна кампания от БСП, ДПС и "Атака" настояха бившият вътрешен министър Цветан Цветанов да бъде отстранен като председател на предизборния щаб на ГЕРБ.

Нещо повече – „опозиционерите” поискаха да „видят гърба на Цветанов през вратата на политиката”, както и незабавно да бъде инициирано разследване срещу него в периода на управлението му на МВР. Искането доскорошният вицепремиер да напусне политическата сфера до голяма степен лежи на направена по-рано в ефира на bTV заявка от страна на Цветанов - че няма да се занимава повече с политика, ако се докаже, че е нареждал незаконно използване на СРС-та.

Първи с "припомнянето" на това "обещание" се зае политикът, който го провокира - Сергей Станишев. Заключенията на прокуратурата след проверката за незаконното подслушване в МВР са достатъчно основание бившият вътрешен министър да излезе от листите на ГЕРБ и от политиката, коментира социалистът.

Проверката беше инициирана след сигнал на председателя на левицата, а главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че две трети от информацията, предоставена от Станишев, е вярна. Последната една трета не може да се провери заради технически пречки.

„Цветан Цветанов носи пряка отговорност,” заяви Сергей Станишев и призова бившия министър на вътрешните работи да спази обещанието си, което даде в студиото на предаването „Тази сутрин” на 29 март.

Тогава Цветанов обеща да „затвори” зад себе си вратата на политиката и да се извини публично на целия български народ, ако се докаже, че е нареждал подслушвания извън закона.

Според него в случая става дума за злоупотреба със служебно положение и с властта в МВР. По думите на Станишев, „г-н Цветанов е превърнал МВР в една система за злоупотреба с власт”.

Лидерът на ДПС Лютви Местан от своя страна изрази респекта си към работата на главния прокурор Сотир Цацаров и го призова да бъде по-дързък и да потърси отговорност от Цветанов.

„Ако има достатъчно данни за наказателно преследване на служители на МВР, затова, че са допуснали тежки, ако трябва да цитирам прокуратурата - „фрапиращи” нарушения по прилагането на СРС, то същите са априори приложими за лицето, което носи пряката отговорност по закон. Това е министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, каза още Местан на специална пресконференция.

По негови думи - оттук нататък въпросът с политическата отговорност е в полето на отговорност на председателя на ГЕРБ. „Ще повярвам, че г-н Бойко Борисов действа принципно, отнеме на г-н Цветан Цветанов статута на председател на предизборния щаб на ГЕРБ, и ако го призове да се оттегли от листите на ГЕРБ”, провокира лидерът на ДПС.

"Атака" излезе с официална позиция по казуса, в която настоява за незабавното оттегляне на Цветанов от поста председател на предизборния щаб на ГЕРБ, неучастие в предизборната кампания и незабавно започване на разследване срещу него. Според казаното от Сотир Цацаров става ясно, че основната отговорност за подслушванията в периода 2009 - 2011 година, носи именно Цветан Цветанов, посочват националистите.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация