Бившият енергиен министър Румен Овчаров се закани да заведе дело за клевета срещу лидера на РЗС Яне Янев заради обвиненията в търговия с влияние в сферата на енергетиката.

„На Яне Янев не му стигнаха мъжествеността и смелостта да се откаже от имунитета си в 41-то Народно събрание, но след 12 май няма да може да се ползва с тази защита,” обясни Овчаров в предаването „Лице в лице” по bTV.

Той нарече твърденията на Янев за енергийна мафия „дрънканици”, а самия него сравни с фюрер, който произнася присъди на партийни форуми, раздава правосъдие чрез медиите и „вдига пръст” на прокуратурата, както и с Пинокио, чийто нос расте с всяка нова лъжа, която произнася. Накрая Румен Овчаров обобщи с любимия си цитат на руския хуморист Михаил Зошченко: „Когато те лаят помияри, не е необходимо да заставаш на четири крака.”

Според него като председател на Комисията за разследване на корупция по високите етажи Яне Янев „взел едни папки от прокуратурата, подържал ги няколко месеца в Народното събрание и после ги върнал в прокуратурата”. „Ако Янев поне беше прочел папките, щеше да види, че проверките са прекратявани по няколко пъти,” заяви Овчаров, като изрично подчерта, че става дума за периода на управление на Борисов и Цветанов, когато БСП не може да е имала никакво влияние върху обвинението.

Няма нищо срамно в разпитите

В отговор на въпрос Румен Овчаров призна, че винаги е имал съмнения в съда и прокуратурата. „Опитвам се да вярвам, надявам се, че това, което се случва, е истинско, а не е част от някакъв театър,” каза той по повод действията на държавното обвинение по сигнала за незаконно подслушване на политици, бизнесмени и общественици, внесен от лидера на БСП Сергей Станишев.

„Не виждам нищо страшно и драматично в разпитите на Цветанов. Почти всички бивши министри и други ръководни фигури са били разпитвани,” посочи Румен Овчаров и даде пример със себе си. „И аз вчера дадох показания по делото срещу Валентин Димитров за „Топлофикация”,” посочи бившият енергиен министър.

Той посочи, че сигнал за злоупотребите в дружеството е постъпил още през 2004 г. от австрийското финансово разузнаване, но е бил прикрит. Румен Овчаров посочи, че по това време Бойко Борисов е бил главен секретар на МВР, а после като кмет на София е бил принципал на „Топлофикация”.

Не става само с ВЕИ, трябва и АЕЦ „Белене”

Румен Овчаров коментира енергетиката и в друг аспект, като подчерта, че срив в потреблението на електроенергия няма. „Има намаление с около 10% заради по-топлото време, но се отразява и сривът в икономиката, който се дължи изцяло на ГЕРБ,” категоричен бе той.

Според него при управлението на кабинета „Борисов” България е преизпълнила плана за въвеждане на ВЕИ мощности на ЕС, според който трябва да въведе 1000 мегавата до 2020 г. „Мощностите от възобновяеми източници се равняват на централата в АЕЦ „Белене”, но струват в пъти повече, защото са използвани стари и скъпи технологии. Освен това България не може да разчита на тях целогодишно, защото не е Сахара,” подчерта Румен Овчаров.
Като допълнителен аргумент в подкрепа на проекта за втора атомна електроцентрала той посочи, че цената на тока от трите АЕЦ, които строи съседна Турция, ще бъде 2,5 пъти по-висока от тази на „Белене”.

Бившият енергиен министър не вижда проблем и в складирането на ядрените отпадъци, което противниците на атомната енергетика изтъкват като мотив за отказа на България от този вид енергетика.

„Едва 50 куб. м е отработено ядрено гориво, което произвежда АЕЦ „Козлодуй” за една година,” заяви Овчаров. По думите му, двата блока на централата могат да осигурят ресурса за цялото битово потребление на страната. „Пресметнете колко въглища и природен газ трябва да изгорим и колко въглероден диоксид да отделим в атмосферата,” отбеляза той.