В деня, в който най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ, се раздели с пети народен представител, след като Красимир Стефанов избра да стане независим, първият от отцепниците – Георги Марков, сравни групата на лидера Бойко Борисов със стадо и прогнозира, че процесът на разпад е необратим.

По думите му в предаването „Лице в лице”, никой народен представител няма шанс за реализация в редиците на ГЕРБ. „А за гласуване, или за излизане от стаята – един казва „Айде!” и ние като овце ще се избием да излезем”, разказа Марков.

За напускането на Красимир Стефанов той изрази предположение, че Борисов и Цветанов не са му дали възможност да се реализира като професионалист и като депутат. „Извинява се на колегите си от данъчното – той одобрява работата на НАП, а ГЕРБ го притиска да говори срещу НАП”, обясни Марков.

Той прогнозира, че до края на февруари още двама души от групата на ГЕРБ ще седнат на скамейките на независимите. За да се изпълни друга негова прогноза – че независимите скоро ще станат 10 и ще формират собствена група, той допълни, че очаква по още двама отцепници да се появят и през март, април и май, така че новата парламентарна група да е готова преди изборите за Европейски парламент. „Процесът е неизбежен. Ако даде Господ – до май месец ще стане”, коментира Георги Марков.

Според него депутатите на ГЕРБ са потискани от „първия ред до Бойко Борисов”, където седят партийни дейци с амбиции да докажат, че могат да управляват и без председателя. Сред тях независимият Георги Марков изреди Цецка Цачева, Лиляна Павлова, Красимир Велчев, Димитър Главчев и още „дружинни ръководители”, които набират сила.

„За мен това е унижение и в Свищов (избирателния район на Георги Марков – бел. ред.) хората ме питат как помагаме на тази държава по този начин? Ние сме избрали да стоим в парламента и да защитаваме интересите на хората, от които сме избрани”, декларира независимият депутат.

Като пример за защитен интерес Марков посочи възстановяването на орязания с 1 млн. лв. бюджет на Стопанската академия в Свищов. „Ние сме академичен град – ако я няма академията, че станем като село. Случи се така, че й бяха отрязани 1 млн. лв. от бюджета, след което ректори и зам.-ректори дойдоха и казаха - в крайна сметка ти си нашият депутат, гласували сме за теб, искаме да ни помогнеш”, разказа Марков.

Разследване на bTV от началото на декември миналата година показа, че Марков е влязъл в Народното събрание с контролиран вот, осигурен чрез застъпници в комисиите – те слагали хора, които всъщност осигурявали и контролирали платен вот, подменяли се дори цели урни. Помогнал ректорът на университета в града - Величко Адамов, като задържал студентите в Свищов до деня на изборите.

Тъй като това се случило преди да напусне парламентарната група на ГЕРБ, той се обърнал към лидера Бойко Борисов с идеята да напишат протестно писмо и „белким дадат пари”. „Отговорът беше: „Аз като стана премиер, ще ги върна!”, а аз попитах „Ами ако не станеш?” допълни вече независимият депутат.

Той уточни, че е издействал връщането на парите при среща с премиера Пламен Орешарски по време на посещение в Букурещ по покана на българската общност в Румъния.