ГЕРБ настоява за оставката на министъра на образованието и науката Анелия Клисарова. „Единствената заслуга на министъра е, че успя да стопира образователните реформи, които провеждаха няколко поредни правителства, затова настояваме за нейната оставка”, заяви на извънредна пресконференция за проблемите в сектор „Образование” народният представител от ГЕРБ Милена Дамянова.

„Ще стане почти една година, откакто това правителство управлява България. Редно беше министрите да се подготвят по темите, за които отговарят. Дали тя ще я подаде – това е лично решение и решение на премиера Орешарски. Достойно е един човек да се оттегли навреме, защото пораженията, които се нанасят, са за поколения напред. Нямаме закон, нямаме реформи, нямаме средства – имаме празни обещания”, заяви Дамянова.

От ГЕРБ искат незабавно да бъде приет новият Закон за училищно образование. Партията на Бойко Борисов настоява очакваната сума от икономическия растеж в размер на 80 милиона лева да бъде инвестирана в образованието.
 
Според Милена Дамянова близо 4000 учители са на път да останат без заплати във втората половина на тази календарна година. „Безотговорното отношение и некомпетентността в сферата на образованието определят и оказват съществено влияние върху качеството на живот на поколения напред”, коментира тя.

Преди около две седмици министърът на образованието и науката представи поредните резултати на българските ученици в международното изследване по грамотност PISA. „Българските ученици са на дъното на класацията”, припомни Дамянова.

„Министърът на образованието реши, че ще подобри тези резултати, като даде 4 милиона лева допълнително за извънкласни дейности. Или е забравила, че България от две години изпълнява проект за извънкласни дейности на стойност 94 милиона и малко повече с европейски пари, или има нещо друго предвид”, допълни депутатът от ГЕРБ.