От обществените съвети особена полза няма. В такъв дух бе изказването на културния министър в оставка Вежди Рашидов пред журналисти, който определи такъв вид граждански формации като „голяма смехория”.

Изказването на Рашидов бе провокирано от свиканите от президента консултации с цел формирането на Обществен съвет към бъдещия служебен кабинет. Изкуствоведът подчерта, че той от години работи с такива съвети към ведомството си.

„Аз от първия ден работя с обществени съвети и в момента изготвям най-важния документ на Министерството на културата – стратегията, с над 150 представители на обществени структури. От 1990 година творческите съюзи не са от държавни институции, а са частни обществени сдружения по интереси. Във всички експертни комисии, до купуването на картини в музеите, от началото присъстват тези хора в съвети. Така че - чудя се какво ще прави общественият съвет на президента”, добави Вежди Рашидов.

Той инспектира строителните работи по изграждането на "Национален музеен комплекс". „Няма нещо, което да съм обещал и да не се е случило, тъй че да не си прави никой илюзията, виждам, че продължават още хора, които и едно дърво не са посадили много медийно да – нали ние сме народ на гъбаркането, а не на правенето, но няма лошо и гъбари е необходимо да има, иначе няма с какво да си направим супата”, заяви Рашидов.

По думите му от 15 години всички партии са били длъжни, които са били на власт, да направят стратегия на културата. „Аз съм министърът, който започнах да го работя, почти е готов, трябва само да мине през парламента да се гласува законът за културата. Над 150 души от обществени организации работят по този проект. Така че - да говорим, че не сме търсили обществото и не сме работили заедно с обществото - това в културата не се случвало”.

Новият музей, който министър Вежди Рашидов нарече "Българския Лувър", ще бъде завършен и открит до края на годината. Ремонтните дейности трябва да приключат през август, а изложбените зали ще отворят врати през есента.

Музеят е с обща площ 21 000 квадратни метра и ще разполага с големи експозиционни площи, зали за гостуващи изложби, модерни фондохранилища и реставрационни ателиета. Изграждането на комплекса струва повече от 27 милиона лева.

  • Косачът от село Бъзън празнува оставката на кабинета
  • 400 жители на Бисер подкрепиха ГЕРБ
  • В първите месеци парламентът се занимаваше с битови проблем
  • Последно заседание на 41-ото Народно събрание
  • Цветанов към полицаите: Всеки от вас изпълни достойно професионалните си задължения
  • Жертви на „Наглите”, „Октопода” и „Килърите” на отчета на Цветанов
  • С един крак извън властта, Павлова обеща готова "Тракия" до лятото
  • Десислава Атанасова даде заявка за участие в изборите
  • Основна грешка на ГЕРБ - съсипването на малкия и среден бизнес
  • Тройната коалиция води в състезанието по мерене на магистрали