Виетнамски граждани, учили и работили в България, се срещнаха тази вечер с министър председателя Пламен Орешарски и с водената от него делегация в българското посолство в Ханой. Срещата е в рамките на официалната визита на премиера във Виетнам.

„Особено съм развълнуван и горд да ви приема тук, на българска територия, да се запознаем с вас – българските възпитаници във Виетнам”, каза той в началото на срещата. Премиерът изтъкна, че в навечерието от 65-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни може да се отчете, че отношенията между България и Виетнам винаги са били особено близки и приятелски.

Орешарски отбеляза, че има много бизнес възможности във Виетнам, от които българските фирми биха се радвали да се възползват. "Има много бизнес възможности и в България. Ще се радваме големите виетнамски компании да присъстват на нашия пазар. Работа на ръководствата на двете правителства е да улесняват контактите между бизнеса и хората", добави премиерът.

В столицата Ханой българка и виетнамец откриха ресторант с традиционни български гозби. На церемонията присъства и Пламен Орешарски. Шопска салата, сарми, чушки бюрек, кюфтета, таратор - и всичко това в центъра на Ханой. Българската кухня тук е донесена от Жени, която живее от 2 години във Виетнам и Ану Нгуен или по нашенски Тони, който е учил в България.

Ресторант "София" разчита да привлече като клиенти онези няколко хиляди виетнамци, които са живели в България преди години.

Българското посолство в Ханой се намира в стар, панелен блок. По време на социализма много виетнамци са дошли в България, за да строят такива блокове у нас. Днес те се събраха, за да си спомнят миналото заедно. Повече от 35 000 виетнамци са завършили образованието си у нас. Днес голяма част от тях са успели бизнесмени и фигури от обществения живот във Виетнам.

Бившите ни сънародници показаха, че не просто помнят езика ни, но възпяха България като своя втора родина.