Парламентът избра Владимир Писанчев за шеф на ДАНС. След кратко обсъждане на кандидатурата му тя бе одобрена с от 104 депутати, един против , а 14 се въздържаха.

Писанчев, който в непрофесионалните среди е известен най-вече като „бащата” на скандалната разработка „Галерия”, бе единствената кандидатура, предложена от премиера Пламен Орешарски.

Министър-председателят обясни, че предлага Писанчев, защото е вътрешен човек от системата и за да се запази статуквото заради „високата обществена чувствителност". След смяната на властта в страната Писанчев изпълняваше длъжността директор на ДАНС.

„В известна степен с това предложение, аз запазвам статуквото - предлагам настоящия и.д. за титуляр. Силно се надявам кандидатурата, която предлагам да се справи с огромните отговорности за тази позиция. Очаквам от него добро сътрудничество с приходните агенции и в следващите месеци да видим по-добра събираемост на приходите,” коментира Орешарски.

За разлика от избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, сега имаше изказвания от депутати. Единственият, който говори против номинацията на Писанчев, бе Георги Кадиев от БСП, който обяви, че няма да подкрепи избора му заради „Галерия”.

Председателят на парламентарната комисия за контрол на службите Димитър Дъбов пръв изложи мотивите си защо Владимир Писанчев трябва да бъде избран за шеф на ДАНС. Според Дъбов за пръв път новият председател на тайните служби се избира с процедура чрез изслушване в парламента.

Преди два дни парламентарната комисия за контрол над службите изслуша концепциите на двамата кандидати за шеф на ДАНС - Владимир Писанчев и Недялко Недялков, който е директор на дирекция в агенцията.

Според лидера на БСП Станишев предизвикателствата пред ДАНС са много. „ДАНС беше създадена през 2007 г. с най-добри намерения да се укрепи сигурността на държавата. Не всяко добро намерение намира добра реализация. За съжаление ДАНС досега не успя да се превърне в такъв инструмент на държавата, който да убеждава гражданите, че сигурността на страната е осигурена, и че постига конкретни резултати по отношение на корупцията и организираната престъпност,” заяви Станишев. „Имаме голяма необходимост председателят на ДАНС да притежава, освен професионални качества, и воля за решаване на тези задачи, с които е натоварен,” добави той.

От „Атака” обявиха, че ще бъдат коректив на работата на Писанчев, като ще контролират дейността му. От ДПС пък обявиха, че било крайно време всички граждани без разлика от етнос и религия, да могат да служат в ДАНС.

Писанчев прочете част от концепцията си и обяви, че основният му приоритет е икономическата криза и контрабандата. Той отбеляза колко сериозна е станала заплахата от терористичен акт след атентата в Сарафово. Той обаче допусна грешка и обяви, че атентатът е станал в Сараево. Изтъкна като приоритет и борбата с неплащането на акциз и ДДС.

„В ДАНС работят всеотдайни, почтени и обичащи работата си служители. Трябва да бъдат подкрепени. Политическа независимост и необвързаност е основният принцип на работа на агенцията,” обяви още Писанчев.