Лидерът на БСП Сергей Станишев и премиерът Пламен Орешарски получиха подкрепа от евроциалистите. На фона на протеста пред НДК лидерите получиха похвали за взетите мерки, мъжкото поведение и признаването на грешките.

Успехи напук

Министър-председателят Пламен Орешарски посочи успехите на кабинета си, уточнявайки че те са постигнати въпреки трудностите и исканията за оставката му още на третия ден от встъпването в длъжност. Позицията си той изрази на заседанието на Съвета на Партията на европейските социалисти (ПЕС). В същото време председателят на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода поиска подкрепа за кабинета „Орешарски” и обяви, че Станишев се бори за модернизация на страната, която се е „оттървала” от Борисов.

„На моето правителство се падна случаят да има най-трудните 100 дни в сравнение с всички последни български правителства . То беше избрано много трудно, и още от първите дни му се иска оставка. Иска се и сега. Въпреки това, ние се фокусирахме още в деня на избирането на правителството върху няколко важни неотложни групи мерки”, заяви премиерът Орешарски.

По думите му кабинетът е засилил социални програми, към които има „най-голяма обществена чувствителност.” „ Вторите мерки засягат подобряване на бизнес климата и намаляване на административни тежести”, посочи Орешарски, „Предвиждаме демократизиране на цялостния процес. Надяваме се за първите 100 дни някои от тези мерки да бъдат изпълнени, а по други да постигнем съществен прогрес, така че ходът на целия процес от мерки да бъде допълван с оглед на изключително сложната икономическа, социална и политическа обстановка в нашата държавата”, допълни Пламен Орешарски.

След срещите в петък с председателя Барозу, Расмусен, Ромпой, Орешарски посочи, че е обнадежден от водените разговори, и смята да разчита на подкрепата на всички лидери на ЕК.

Да кажеш ДА на бъдещето

Ханес Свобода от своя страна заяви, че Сергей Станишев се бори за модернизацията на България. Председателят на евросоциалистите допълни, че страната се е оттървала от правителството на Бойко Борисов. „Борисов, имаше връзки със съмнителни фигури“, добави Свобода и призова да бъде подпомогнато това на Орешарски.

„В тази страна ситуацията е критична. Сергей се бори за модернизацията на страната ,да се каже НЕ на миналото и ДА на бъдещето. Необходим е успех не само на партията но и на правителството. То трябва да покаже че е различно от предишното, борим се с корупцията за демократизацията на институциите за силно гражданско общество, има много проблеми за решаване, няма да ви е лесно“, заключи Свобода.

Размяна на похвали

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц похвали смелостта на Станишев да се извини при допускане на грешка. От трибуната на съвета на ПЕС Шулц заяви, че Станишев води държавата и ПЕС в много труден момент, а извинението му показва, че той „не е тесногръд човек, който е убеден, че всичко, което прави, е правилно. Ти си мислещ човек, и ти си човек, и ти правиш грешки и си признаваш. Това е разликата между нас и десните партии”, посочи Шулц.  Председателят на ЕП добави още, че състоянието на ЕС е под заплаха, а единството е много по-важно.

"Топло и експлозивно време"

Лидерът на БСП коментира пред политическия форум, че най-важното в момента е да се изпълни програмата на кабинета в „тази драматична ситуация” и в сравни с горещото лято – „топло и експлозивно време.” Станишев благодари за подкрепата на ПЕС към кабинета. Станишев заяви още, че европейските граждани не вярват на институциите. Много години има протести из цяла Европа и у нас, след години на подтискане, тези протести също се изляха по улиците, посочи той.

Имаме нужда от жизнено гражданско общество и вярвам, че правителството и парламентът са готови за диалог относно добри решения, смята Станишев. Ние обаче няма да сведем глава пред политически интереси или друг вид интереси, които доведоха страната до това бедствено положение, в което е в момента, които унищожиха бизнеса и доведоха хора до такова отчаяние, че да се самозапалват, заяви червеният лидер.