Премиерът Пламен Орешарски и заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд говорили основно за украинската криза. Това обясни пред депутатите самият министър-председател, допълвайки, че ситуацията след референдума в Крим е най-актуалният въпрос от последните няколко месеца и затова е бил основен фокус на двустранната среща в МС.

„Посещението на Нюланд беше отложено около месец по-рано. То не беше чак толкова изненадващо. Разбираме нейната ангажираност и че се затруднява да покрие графика си. Запознах Нюланд с нашите позиции по този въпрос, като подчертах, че ние сме за дипломатическо уреждане на кризата и силно се надяваме да не ескалира напрежението по-нататък. И се надяваме да не се приложи третият пакет от санкции от заключението на ЕС. Запознах я и с предварителните оценки за въздействието, както наши върху българската икономика. Обсъждахме въпросите на диверсификация на доставките на газ, те са в средносрочен хоризонт”, каза още Орешарски.

Според него кабинетът имал „изключително балансирана" позиция по отношение на кризата в Украйна и в частност отношенията Украйна-Русия – против трети кръг широкомащабни санкции срещу Москва.

Виктория Нюланд бе на посещение у нас в понеделник като графикът на срещите й се пазеше в пълна тайна. Освен с Орешарски, тя разговаря и с президента Росен Плевнелиев.