Най-важният човек, който влиза в „политическата игра” в така създалата се обстановка, е президентът. Около това мнение се обединиха представители на опозицията в разговор по темата в предаването „Тази сутрин”. По въпроса със свикването на Велико народно събрание и промяна на конституцията те лансираха тезата, че това трябва да се случи след диалог и постигане на пълно съгласие в обществото по ясно формулирани изисквания. Според тях Росен Плевнелиев може да бъде и инициаторът на един такъв разговор.

„Тъй като имаме оставка и предсрочните избори са на хоризонта, най-важният човек, който влиза в играта, е президентът. По силата на конституцията той има и арбитражна функция. Вече парламентът сам не може да направи разговора с протестиращите. Президентът се явява и като гарант на правовия ред. Кръгла маса е възможна, но тя не може да реши това, което могат институциите”, заяви Екатерина Михайлова от Синята коалиция.

Според Петър Курумбашев от Коалиция за България това ще бъде първият държавнически тест на Плевнелиев и възможност да докаже дали може да се еманципира от ГЕРБ: „Да не стане Бойко Борисов, въпреки оставката, да продължи да управлява чрез него”.

Камен Костадинов от ДПС също се присъедини към идеята за обща позиция на обществото и поява на смисъл за свикване на Велико народно събрание.

На призива за обединение и съгласие Доброслав Димитров от ГЕРБ погледна иронично, посочвайки бойкота на БСП, ДПС и „Атака” при гласуването на закон, обвързан с наказателни мерки от Брюксел, в икономическата комисия в сряда.

„Важното е да започне разговор между тези, които протестират, и тези в парламента. Да се каже по кои неща можем да се обединим. Това НС вече не може да вземе никакво решение”, заяви Курумбашев.

В „Атака” също били готови за диалог между протестиращи и управляващи, но за момента не виждали наченки на такъв.

От движение „България на гражданите” също призоваха за провеждане на избори, тъй като „ГЕРБ са изчерпали кредита си на доверие напълно”. Калин Томов обеща, когато партията, ръководена от Меглена Кунева, влезе в парламента след вота, ще бъдат внесени законодателни промени и ще се организира задължителен референдум за свикване на ВНС. Посочвайки като пример случая „Марковска”, той заяви: „Основният системен проблем в конституцията е, че няма връзка между това кой взима решенията и кой носи отговорнос. Затова са недоволни хората”.

  • Косачът от село Бъзън празнува оставката на кабинета
  • 400 жители на Бисер подкрепиха ГЕРБ
  • В първите месеци парламентът се занимаваше с битови проблем
  • Последно заседание на 41-ото Народно събрание
  • Цветанов към полицаите: Всеки от вас изпълни достойно професионалните си задължения
  • Жертви на „Наглите”, „Октопода” и „Килърите” на отчета на Цветанов
  • С един крак извън властта, Павлова обеща готова "Тракия" до лятото
  • Десислава Атанасова даде заявка за участие в изборите
  • Основна грешка на ГЕРБ - съсипването на малкия и среден бизнес
  • Тройната коалиция води в състезанието по мерене на магистрали