Депутатите отхвърлиха предложението в Проекта за Изборен кодекс за задължително гласуване. „За” предложението гласуваха 55 народни представители, „против” – 100, шестима се въздържаха.

Според председателя на комисията за новия Изборен кодекс Мая Манолова предложението на ГЕРБ противоречи на Конституцията и на 2 европейски директиви, според които гласуването е право. Тя подчерта, че ако се доразвие идеята на ГЕРБ за финансови стимули за задължително гласуване, в класификатора на професиите ще трябва да се добави и "платен гласоподавател".

Със скандали още по член първи започна обсъждането на второ четене на новия Изборен кодекс (ИК). От ГЕРБ поискаха отлагане на разискванията заради непълен проект. Бившият председател на 41-то НС Цецка Цачева обърна внимание, че новият ИК е близо 500 текста плюс дълги разпоредби. Това, което е качено на сайта обаче било 242 текста.

Цачева подчерта, че така депутатите от опозицията не могат да проследят коректността на текстовете за второ гласуване. Това даде основание на колегата й Данаил Кирилов да поиска отлагане на разискванията, докато се съберат и двете части.

„Кодексът на Фидосова се нуждаеше от нова пластична хирургия и затова трябваше изцяло нов вариант”, обясни Мая Манолова. Председателят на НС Михаил Миков пък припомни, че се случвало големи законопроекти да се внасят на части за гласуване и в предишни парламенти.

Димитър Лазаров от ГЕРБ в диалог с председателя на парламента Михаил Миков обяви, че "това е кодексът на господин Станишев, на госпожа Мая Манолова, нека да бъде ясно, подпрян с малко силикон, с малко ботокс. В тоя, така наречен "силиконов кодекс на БСП", е на практика е един тюрлюгювеч, разместено е отпред, сложено е отзад, клъцни - срежи, малко ботокс". Красимир Ципов от ГЕРБ пък определи, че в общата част на закона не е предвидено що е то избирателно право.

Председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че децибелите не са политически аргумент. Алиосман Имамов от ДПС се обърна към депутати, които се пробикваха от местата си: „Когато говорите от място, трябва да ви попитам дали имате скрити физически увреждания”. Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова каза: „Трябва да питате не дали имат физически, а ментални увреждания”.

Според член първи на ИК, който се оказа ябълката на раздора, кодексът определя условията и реда за произвеждане на всички избори в България. ДПС обаче не бяха съгласни с думата "условия", защото, според Четин Казак, Кодексът определя не условията, а организацията за даден вот.

Кметовете на райони в големите градове вече ще се избират пряко. Депутатите приеха предложението на БСП, включено в проекта на нов Изборен кодекс, и отхвърлиха искането на ГЕРБ да се запази сегашното положение, при което общинският съвет избира районните кметове.