Системата на образованието в България е заплашена от финансов хаос и нестабилност, като новата учебна година не стартира добре. Това заяви на пресконференция депутатът от ГЕРБ Милена Дамянова, която подчерта, че „в първия учебен ден сме свидетели на лутането на един министър, който в продължение на 100 дни успя да си смени позициите поне три пъти”.

„Знае ли някой в МОН как ще се финансират тази година детските градини и училищата, защото финансирането на средното образование трябва да се изпълнява по ясни критерии. Ако парите не следват ученика, кого ще следват те. Може би депутатите от управляващите партии?”, посочи още Дамянова, която беше зам.-министър на образованието в кабинета „Борисов”.

Тя обърна внимание на делегираните бюджети, като заяви, че те имат своите недостатъци, но нямат своята алтернатива. „Има опасност финансирането на системата за средното образование ще премине в сенчестата част, което обаче може да доведе и до намаляване на заплатите на учителите”, отбеляза експертът на ГЕРБ.

Дамянова определи като „оценки за пари” идеята на сегашното правителство допълнителни пари да получават само тези училища, които имат добри резултати на изпитите за външно оценяване и на държавните зрелостни изпити. Според Дамянова, подобно решение би довело до много негативни отражения, като например стимулиране на частните уроци, тъй като стремежът на всяко училище ще бъде да се постигнат добри резултати по тези предмети, по които има външно оценяване.

„Друг резултат от тази идея е и дискриминацията на уязвимите групи, която вместо да ги приобщава, ще ги разграничава, защото кое ще е това училище, което ще иска да приема такива деца”, отбеляза още депутатът. По думите й - „училищата, които работят в трудни условия, ще останат на дъното”.

  • Първият училищен звънец удари
  • В клас за първи път (ГАЛЕРИЯ)
  • Начало на новата учебна година (ВИДЕО)
  • Плевнелиев: Недопустимо е да завършиш пети курс без един ден стаж
  • Демографски последици - деца пътуват по 20 км до класните стаи
  • Просветният министър пожела „ползотворна, безпроблемна и пълноценна учебна година”
  • Рекорден брой ученици в затворите - близо 1800 рецидивисти
  • Столичната полиция с кампания срещу телефонния тероризъм в училищата
  • Първият учебен ден посреща 64 хиляди първокласници