Опити за реабилитация на комунизма видя лидерът на ДСБ Иван Костов в управлението на ГЕРБ. След като в неделя "тъмносините" и „Единство” официално се обединиха, за да участват с нова политическа платформа в предстоящите избори, днес той обясни пред bTV съюза с „достойнствата и постиженията” на управлението си в периода от 1997 до 2001 година.

По думите му новата синя платформа, в която лидерско място заема и Надежда Нейнски, събира всички хора, политически и граждански движения, готови да защитят направеното от десницата преди повече от десетилетие.

„Това са хора, които не вярват в силата на ГЕРБ да изведе страната от кризата, които виждат как се правят опити да се реабилитира комунизма. Обединението се състои от хора, готови да бъдат ясна дясна опозиция. В платформата пише подробно какво смятаме да направим, за да изведем България от кризата”, добави Костов.

Той категорично отрече обвиненията срещу него за осъществяване на „криминалната приватизация” по време на управлението си. Имало доказателства за яснотата и неоспоримите положителни резултати на приватизационния процес от онова време.

„Касовата приватизация създаде предприемачеството у нас, даде живот на 650 000 фирми, създаде стотици хиляди работни места и изведе България от кризата за 10 месеца. Ако не бяха прекъснати от Беров и Виденов, реформите щяха да изведат страната на траекторията, следваща Полша и Чехия”, каза още председателят на ДСБ.

Според Костов той има още какво да направи за България и се надява да получи подкрепата на електората, „който иска България да излезе от кризата”. „Казал съм го в платформата така ясно, както никой друг не би могъл да го направи – стъпка по стъпка какви мерки ще бъдат предприети. Отворени сме към всички партии и сдружения, които са готови да застанат зад идеите ни”.

По другите важни теми от последните дни Костова направи кратки коментари. Определи за пореден път в медийното пространство нападението над Ахмед Доган като политическа провокация. Заяви и че не е изненадан от „мистериозния кашон” с документи на РВЕ за цената на АЕЦ „Белене”, тъй като „нашата партия отдавна знае тези факти”. Костов отново призова хората да гласуват на референдума, но с "НЕ".