Шефът на АПИ инж. Стефан Чайков участвал като акционер в 12 фирми. Това съобщи на пресконференция народният представител от ГЕРБ и бивш регионален министър Лиляна Павлова като се позова на информация от Търговския регистър.

Павлова алармира, че заради конфликта на интереси България е потенциално застрашена от спиране на евросредства.

"Законът за пътищата въвежда специално изискване - хора от ръководството на АПИ да не са в участие, без акции, фирми на свое име, когато поемат ръководството на агенцията. Има пълна несъвместимост със Закона за пътищата и Закона за конфликт на интереси", заяви бившият регионален министър.

Стефан Чайков бе представен като новия председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура” на мястото на Лазар Лазаров ден по-рано от ресорния министър Десислава Терзиева.

Смяната съвпадна с „откриването” на Фейсбук профила на бившия премиер Борисов, в който от негово име под формата на статус бе пусната тежка критика срещу „министърката, станала известна с цикламеното си костюмче”, и участието на Чайков в редица фирми.

Всъщност изявлението на Павлова до голяма степен припокрива статуса на Борисов по темата. И двамата твърдят, че ситуацията в пътното строителство ще стане като през 2008 година, когато Брюксел спря финансирането заради скандала „Батко”.

Това е конфликт на интереси, затова министърът би трябвало да прекрати този договор, каза още Павлова.