Правосъдният министър Зинаида Златанова сподели надеждата си при избора на председател на ДАНС да бъде взето най-доброто решение и отказа да коментира решението на Народното събрание от миналия петък, когато беше гласуван Делян Пеевски. Златанова коментира промените на върха на ДАНС пред журналисти в Софийския районен съд, където пристигна за среща с магистрати.

Министърът добави, че в правомощията й не влиза да въздейства на парламента в неговия избор. „Аз не съм човекът, който ще се меси в работата на другите власти, особено на законодателната власт в парламентарната република, убедена съм, че ще се вземе най-правилното решение в интерес на държавата и гражданите”, обясни Златанова.

Попитана за реакциите от страна на Брюксел по отношение на случващото се в страната, след избора на Пеевски, Златанова обясни, че оттам са заявили, че не коментират неща от вътрешна политика. „Комисията и нейните служби продължават да работят с българското правителство и България за целите, които механизмът за сътрудничество и проверка си поставя. Още преди тези събития знам, че трябва да работя с удвоени усилия така, както препоръча комисията, за да постигнем добри резултати в края на годината, когато ни очаква поредният доклад за механизма за сътрудничество и проверка”, поясни Златанова.

Тя не се ангажира с позиция дали одобрява кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Повод за срещата на правосъдния министър в СРС са лошите условия на работа в сградата на съда. Златанова коментира, че на нея се е паднала честта да се срещне с най-активното нетърпение на магистратите да се преместят в новия си дом.

Оптимистично Златанова посочи, че остава малко време смяната на локацията и вече е инициирала среща с финансовия министър, за да го помоли за разбиране. По думите й в бюджета на съдебната власт за 2013 г. няма средства за обзавеждане на нова сграда и дори е бил намален с над 100 милиона лева. „Очевидно това не е било приоритет на предишното правителство”, каза Златанова, добавяйки, че ще положи усилия следващия бюджет да бъде различен.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите