Начело на БСП трябва да застане човек, който може да се справи с Бойко Борисов и Лютви Местан, защото в България предстои остра лидерска битка. Това заяви в пред bTV последният шеф на политическата полиция в ДС и председател на ректорския съвет на Библиотекарския университет Димитър Иванов, популярен като Гестапото.

Той препоръча новият председател на столетницата да бъде човек, който трябва да предизвика най-малко оспорване на личността и на качествата си вътре в партията. „Трябва да е човек опитен. С дълъг стаж, с дълга биография, с висока степен на лична, професионална и партийна реализация”.

На въпрос дали енергийният министър Драгомир Стойнев ще седне в председателското кресло на „Позинато” 20, Иванов заяви: „Мисля, че не”. Според него въпросът не е кой, а какъв трябва да е новият председател.

Иванов смята, че БСП и досега не е в катастрофална загуба, защото да подръжаш 20 процента на изборите не е лошо, но целта е да се стигне до 30 процента, за което са необходими единение във всички фракции и обединение на цялата левица.

По време на разговора Иванов ту „шамаросваше” Станишев, ту го „милваше”, като първата тенденция имаше лек превес над втората. Каза, че в БСП на Станишев му е изтекло технологичното време, че като човек на 47-48-годишна възраст тепърва съзрява политически, но пък с удоволствие би го видял като еврокомисар.

Димитър Иванов с половин уста потвърди тезата на ген. Атанас Атанасов, че ДПС кадрува в ДАНС и МВР. Бившият шеф на политическата полиция на тоталитарния режим обясни, че ДПС имат исторически комплекс. „Много бой са яли. Смятат, че, ако държат МВР и прокуратурата, това ще им гарантира спокойствие. Напротив – само повече ядове върху главата. Има смущаващи неща, като тръгнем от Костинброд и свършим със заговора за убийството на Делян Пеевски”, посочи той.