Структурата на БСП в столичния район „Витоша” поиска оставката на лидера Сергей Станишев и ръководеното от него Изпълнително бюро в приета единодушно декларация до Националния съвет на левицата.

Причина за исканата оставка е изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС, окачествен като „политически неадекватен акт, взривил общественото мнение и разклатил доверието в правителството, подкрепено от БСП”, обясни лидерът на БСП в район „Витоша” Страхил Ангелов, цитиран от агенция „Фокус”.

Ръководството на партията и лично нейният председател, не са в състояние да намерят изход от кризата, пише още в декларацията.

„Доверието ни в ръководството на социалистическата партия е силно разклатено и активът на районната партийна организация е разколебан. Считаме за опасно по-нататъшното еднолично изземване от председателя на БСП Сергей Станишев волята на партията като мандатоносител, което е в противоречие на устава на БСП. Причина за това наше мнение е опитът на председателя на НС на БСП Сергей Станишев и министър-председателя Пламен Орешарски да поверят националната сигурност на отечеството в ръцете на Движението за права и свободи в лицето на олигарха Делян Пеевски, избран за народен представител в 42-то Народно събрание от област Пазарджик,” се казва в декларацията.

Районният съвет на БСП в район „Витоша" настоява спешно да бъде свикано извънредно заседание на Националния съвет на партията, на който да присъства и Пламен Орешарски, за да даде обяснение във връзка с „неадекватните действия на ръководството на партията и парламентарната група”.

От районната структура на левицата настояват да бъде начертана дългосрочна визия за управлението на родината, както и за коалиционната политика, която провежда партията.

В декларацията Районният съвет отправя „остър упрек към другаря Страхил Ангелов – народен представител и председател на РС на БСП „Витоша“ заради гласуването му в пленарната зала в петък (14. 06. 2013 г.), продиктувано от криворазбрана партийна дисциплина“, пише още в декларацията.

Самият Страхил Ангелов коментира пред „Фокус”, че декларацията е приета с пълното единодушие на всички 22-ма партийни секретари на основни партийни организации, които са членове на пленума на Районния съвет на БСП „Витоша”.

„Причината не е Делян Пеевски; Делян Пеевски е кулминацията на едни негативни процеси в нашата партия, които вървят вече от години. За съжаление, трябваше да стигнем до тук, за да се убедим, че тези хора не могат повече да ръководят тази партия. Оставете партията настрана, но в момента тази партия е и мандатоносител - ние ръководим и държавата,” допълни Страхил Ангелов.

Призив за оставката на Сергей Станишев се чу и от страна на депутата от БСП Георги Кадиев след решението за назначаване на Делян Пеевски начело на ДАНС. Колегата му Атанас Мерджанов обаче определи това като „постоянно политическо поведение през последните години”, в които Кадиев непрекъснато искал оставката на Станишев.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите