Предположението на премиера Бойко Борисов, че „добрата” кандидатура на акад. Стефан Воденичаров за нов образователен министър ще бъде подкрепена дори от опозицията, се оказа не съвсем вярно.

Няколко часа след като тя обявена на заседанието на Министерски съвет, левицата и ДПС заявиха, че не застават зад нея, Синята коалиция попита защо ГЕРБ поставя „човек на БСП” в кабинета. Все пак депутат от „Атака” изрази готовност да одобри избора на шефа на БАН.

„Стефан Воденичаров е жертва на кризисен ПР. Истината е, че въпреки качествата му, ние няма да го подкрепим за този пост, защото за 3,5 години ние видяхме отношението на Борисов и Дянков към науката и към БАН конкретно. С този акт Борисов се опитва да си купи индулгенция. Съжаляваме, но г-н Борисов трябва да знае, че интелект не се купува”, коментира Антон Кутев от Коалиция за България.

Според новия лидер на Движението за права и свободи Лютви Местан партията му няма как да подкрепи промяна в една държавна политика, която е сгрешена: „Той и магьосник да е, не би могъл да сътвори чудеса при финансовата рамка, зададена от Симеон Дянков и от кабинета, защото законът за държавния бюджет е факт и виждаме продължение на политиката на финансов геноцид към БАН”.

Той припомни и отношението на Дянков към учените, които нарече „феодални старци”: „Те не само, че не могат да бъдат определени като феодални старци, а са хора с уникална младежка гъвкавост, защото все пак успяват да оцелеят в условията на финансов геноцид”.

Предложението се оказа „безспорна изненада” за десните в парламента. Веселин Методиев от Синята коалиция попита защо човек от БСП става министър от кабинета на ГЕРБ, визирайки председателстването на Воденичаров на инициативен комитет за „Белене”. По думите му управляващите се опитват да поставят щит срещу протестите на учените до края на сегашния си мандат.

Думите му обаче бяха приети като „абсолютни спекулации” от страна на управляващата партия. Румен Стоилов обяви, че Воденичаров се е оттеглил от номинацията си за референдума и не е човек на левицата. „За мен Стефан Воденичаров е човек на науката и човек, който би се справил със своите задължения като министър на образованието. Човек с неговата визия и с неговото умение да ръководи, ще се справи”, каза още Стоилов.

Професионалните качества на номинирания учен бяха споделени и от депутата от „Атака” Огнян Стоичков, който е и председател на парламентарната образователна комисия. Все пак той изрази съжаление, че без академика „БАН ще осиротее за известно време”, но пък това би могло да бъде и за добро.