Няма пари за почистване на снега тази зима. Това обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. В същото време ведомството още лятото е похарчило парите за рязане на храсти по селските пътища. Тогава на власт бе правителството с премиер Пламен Орешарски.

Тази година АПИ създава нови правила за снегопочистващите фирми - 6 часа преди започването на снеговалежа, машините на фирмата трябва да са в готовност за почистване. В противен случай ги грозят сурови санкции, като прекратяване на договора.

От Регионалното министерство обявиха, че масово фирмите не са готови за зимата. Липсват сол, химикали и пръст за почистване. Ведомството е дало картбланш на фирмите до вторник това да се промени.

Масово договорите на снегопочистащите фирми с Пътната инфраструктура са изтекли. Ако спешно не бъдат подновени, при следващия сняг пътищата ще станат непроходими.

„За мое голямо съжаление, търговете за новите договори са обявени твърде късно. Това е изключително сериозно и много критично. Критично е средата на зимата, когато фирмите трябва да са готови, всъщност те нямат склчени договори”, коментира министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Областите, които не са готови за зимата са: София-област, Перник, Плевен, Стара Загора и Смолян.

Снимка: bTV

Най-тежка е ситуацията в Габрово, където при нов сняг има риск да се повтори бедствието от преди месец. Според сегашния закон почистването на градове с до 100 000 души трябва да извършва Агенция „Пътна инфраструктура”, а тя няма пари.

„Търсим вариант за намиране на законово разрешение на проблема и възможността отново община Габрово, с възможностите и с машинния си парк да поддържа регионалната пътна мрежа, която се намира на територията на град Габрово”, коментира кметът на града Таня Христова.

Сложна ще е зимата и на магистралите „Струма” и „Люлин”. Почистващата фирма, която отговаря за тях. разполага едва с четири от необходимите 60 машини.

На този фон София е в пълна готовност с 240 снегорина. „Готови са фирмите, показаха при първия снеговалеж, че могат да работят без сериозни затруднения”, заяви представителят на Столична община Петър Трайков.

Една от фирмите в София е наела допълнително шофьори. Целта е при сняг да работят 24 часа в денонощието. „Санкциите са доста соленички, така че се стараем да не се стига до там”, коментира ръководителят на снегопочистващата фирма Камелия Динева.

За да не се стигне до бедствени ситуации тази зима, Пътната агенция въвежда по-строги изисквания за почистващите фирми. Снежинките вече няма да се ловят във въздуха. Всички снегорини трябва да са в готовност 6 часа преди началото на валежа.

От Пътната агенция обявиха още, че при следващия сняг превантивно ще бъдат затворени за движение проходите „Дюленски” и „Троян Кърнаре”. От понеделник започва пълната мобилизация за предстоящата зима. КАТ призовават шофьорите да не тръгват на път без напълно изправни автомобили и гуми за зимни условия.